Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní typy stylu vedení

- AUTOKRATICKÝ = vedoucí rozhoduje sám a svá rozhodnutí sděluje formou příkazů. Komunikace je jednoduchá a jednoznačná: Shora dolů příkazy, zespodu nahoru hlášení o jejich plnění. Existuje tvrdá disciplína, podřízení mají minimální a zcela přesně vymezenou autonomii pro vlastní rozhodování. Motivace je založena na autoritě. Vedle očekávání odměn za splnění příkazů figuruje výrazně i hrozba trestů za jejich nesplnění. Daný styl je rovněž nezbytným v krizových situacích, kde záchrana lidských životů, či velkých materiálních hodnot závisí na rychlém a plně koordinovaném zásahu.

- PARTICIPATIVNÍ = vedoucí zpravidla formuluje úkoly a postupy jejich řešení za účasti svých spolupracovníků, EO předloží problém, shromažďuje návrhy na jeho řešení a následně sám rozhodne. Komunikace je složitější. Autonomii pro vlastní rozhodování je vymezena šířeji. Motivace je založena především na očekávání odměn a na aktivní spoluúčasti na přípravě rozhodnutí. Na straně vedoucího existuje převaha kvalifikace, ve věcech dílčích, které souvisí s činností jednotlivých pracovníků, tato převaha už zpravidla neexistuje.

- LIBERÁLNÍ = velká autonomie spolupracovníků. Vedoucí rozhoduje pouze o základních cílech a o těch záležitostech, které se týkají koordinace řízení. Nicméně i tato rozhodnutí obvykle se svými spolupracovníky ve fázi přípravy projednává. Vše ostatní je svěřováno těm, kteří dané úkoly vykonávají. Hlavní role vedoucího spočívá v podpoře práce spolupracovníků cestou předávání či zprostředkovávání důležitých informací, pomoci při překonávání překážek, které přesahují jejich možnosti a zprostředkovávání vazeb mezi partnery. Jde zpravidla o vedení kolektivů vysoce kvalifikovaných pracovníků vykonávajících vysoce tvůrčí práci.

AUTOKRATICKÝ => PARTICIPATIVNÍ <= LIBERÁLNÍ

Žádné komentáře:

Okomentovat