Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14 – Vicekriteriální rozhodování v podmínkách jistoty

Rozhodování v podmínkách jistoty = rozhodování v takové situaci, kdy existuje jen jeden stav okolí, to znamená, že v budoucnu nemůže nastat změna prostředí, která by měla dopad na volbu rozhodnutí.

Obecný tvar rozhodovací matice za podmínek jistoty
- je aplikovatelný a modifikovatelný na jakoukoliv rozhodovací situaci za podmínek jistoty. Obecný tvar rozhodovací mavarianty Vi
kriteria Kj s váhou vj
D11, D12 = dílčí užitek varianty Vi pro naplnění cíle dle kritéria Kj za stavu okolí S. Tento stav okolí je za podmínek jistoty pouze jeden.
Příklad:
ZADÁNÍ:
Podnik potřebuje pro zavedení nového produktu novou výrobní linku a vedení podniku stojí před rozhodnutím, který typ výrobní linky má pořídit. V nabídce jsou tři typy. Jmenovitý výkon každého z nich je stejný, a to 12 000 ks výrobků za rok. Rovněž tak maximální výkon všech tří typů je stejný a činí 14 000 ks výrobků za rok. Náklady na výrobu při jmenovitém výkonu jsou (viz údaje v další části textu) u všech tří linek téměř shodné. Zakoupení a instalace každého z uvedených typů představuje tři varianty chování, mezi kterými je třeba zvolit.
Vzhledem k tomu, že podnik má málo finančních prostředků, které může do tohoto zařízení investovat, je při výběru varianty uplatňován jeden dominantní cíl (kritérium): minimalizace pořizovacích nákladů => jednokriteriálního rozhodování v podmínkách jistoty.
tice vypadá takto:

K1
pořizovací cena
(tis. Kč)
V1 linka 1 40 000
V2 linka 2 30 000
K1 - pořizovací cena (= stupeň naplnění cíle c1)
C1 - minimalizace pořizovacích nákladů => vybereme nepochybně variantu V2.
Př.: Předpokládejme tedy, že dalším důležitým cílem je dostupnost potřebných finančních prostředků. Dejme tomu, že 30 mil. Kč může podnik pro tento účel uvolnit z vlastních finančních zdrojů, další potřebné finanční zdroje musí být kryty úvěrem. Lze předpokládat, že vzhledem ke značné zadluženosti podniku bude získání tohoto úvěru obtížné. Rozhodovací matici rozšíříme o další sloupec resp.další kritérium, kde kritérium K2 - potřebná velikost úvěru, bude vyjadřovat (nepřímo úměrně) stupeň naplnění cíle c2 - dostupnost finančních prostředků.

Žádné komentáře:

Okomentovat