Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Distributivní taktická linie

(levý horní roh ó pravý dolní roh) = JÁ + TY = 0 , jinak též JÁ = - TY (Co jeden z partnerů získá, druhý ztrácí. Úspěch jednoho je možný jen na úkor druhého).Po distributivní taktické linii probíhá změna proporce dělení dané hodnoty mezi dva partnery. Velikost hodnoty se nemění.

Proporcionální taktická linie (ldh ó phr) = JÁ - TY = 0, resp. JÁ = TY (Pokud jeden z partnerů získává, získává i druhý, ztráta1=ztráta2).
Po proporcionální taktické linii probíhá změna velikosti hodnoty. Proporce dělení hodnoty mezi dva partnery se nemění.
- pole konstruktivní ofenzívy = díky Vaší spolupráci s partnerem bude výchozí hodnota navyšována a zároveň díky Vašem úspěchu v soutěži s nim půjde větší podíl takto vytvořené hodnoty ve Váš prospěch.

- pole konstruktivní defenzívy = dochází k absolutnímu navyšování hodnoty díky spolupráci, ovšem v důsledku toho, že Váš partner je v soutěži s Vámi úspěšnější, plyne větší podíl navýšené hodnoty v jeho prospěch.

- pole destruktivní defenzívy = pod vlivem neúspěšné spolupráce, resp. negativního vzájemného působení obou partnerů dochází k absolutnímu poklesu hodnoty. V soutěži o tuto ubývající hodnotu je úspěšnější Váš partner.

- pole destruktivní ofenzívy = dochází k absolutnímu poklesu hodnoty, nicméně úspěch v soutěži je na Vaší straně, takže na tom, co z hodnoty zbývá získáváte oproti výchozímu stavu vyšší relativní podíl.

Dané schéma je natolik univerzální, že dokáže popsat a vysvětlit vztahové chování lidí v nejrůznějších situacích v zaměstnání, podnikání i soukromém životě.

Teorie managementu tzv. postkapitalistického (SPOLUPRÁCE)
= podnik je efektivní za předpokladu, že je společenstvím lidí, kterým primárně nejde o nic jiného než o nezištnou spolupráci (=socialistický podnik,soudruzi), v praxi nefungoval!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat