Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20 - Vícekriteriální rozhodování za podmínek rizika

Obecnému tvaru rozhodování za rizika a nejistoty při existenci více kritérií odpovídá několik rozhodovacích matic. Jejich počet odpovídá počtu stavů okolí, které mohou s určitou pravděpodobností nastat.
Počet rozhodovacích matic je roven k resp. může nastat k stavů okolí.
Každému stavu okolí i pravděpodobnost pk s jakou daný stav okolí nastane.
Každému stavu okolí odpovídá jedna rozhodovací matice.
kritéria Kj
varianty Vi

Jak již víme, při jednokriteriálním rozhodování je v řádcích uvedena hodnota jednoho kritéria při různých stavech okolí resp. různé stavy okolí.

S touto skutečností se vypořádáme pomocí použití více rozhodovacích matic.
Rozhodovatel může postupovat následovně:

Každou z matic podrobíme rozhodovacím postupům za podmínek jistoty, to znamená ohodnotíme jednotlivé varianty pro jednotlivá kritéria například pomocí bodovací škály a provedeme váhové ohodnocení kritérií. Roznásobíme tato ohodnocení variant vahami kritérií a provedeme řádkový součet
Takto dostaneme celkové ohodnocení variant při k-tém stavu okolí
Tato celková ohodnocení při jednotlivých stavech okolí zapíšeme do obecné matice, jejíž podobu již známe z jednokriteriálního rozhodování za podmínek rizika a nejistoty.
Roznásobíme tyto celkové hodnoty při jednotlivých stavech okolí pravděpodobností pk
V případě rozhodování za podmínek rizika, tedy při situaci, kdy známe jednotlivé pravděpodobnosti, s jakými stavy okolí nastanou využijeme Bayesovo pravidlo k určení vhodné varianty ( v případě nejistoty pak použijeme pravidla používaná za podmínek nejistoty).

Žádné komentáře:

Okomentovat