Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

21 - Víceetapové rozhodovací procesy

Je třeba zabývat se procesem na sebe navazujících rozhodnutí tzv. etap rozhodování, a to zpravidla v podmínkách rizika či nejistoty => aplikace metody rozhodovacího stromu.

Rozhodovací strom = grafický nástroj pro zobrazení víceetapových rozhodovacích procesů a stanovení jejich optimální strategie. Základem je posloupnost uzlů a hran orientovaného grafu.
- slouží k volbě optimální varianty.
- každá etapa rozhodovacího stromu je zachytitelná právě jednou rozhodovací maticí
- výhoda: přehlednost a možnost zachytit celý rozhodovací proces spolu s faktory do procesu vstupujícími (varianty, kritérium, stavy okolí s jejich pravděpodobnostmi)
Rozhodovací uzly = volba určité varianty z daného souboru variant

Situační uzly = možné výsledky rizikových aktivit

Rozhodovací strom jako jakákoliv problematika rozhodování musí vycházet z cíle, který rozhodovatel sleduje.
(z rozhodovacího a situačního uzlu musí vycházet vždy více než jedna hrana)

Postup tvorby rozhodovacího stromu je následující:
1. Vymezíme jednotlivé etapy rozhodovacího procesu a stanovíme varianty pro jednotlivé etapy.

2. Nyní přistoupíme ke stanovení rizikových faktorů pro jednotlivé varianty rozhodování.

3. Zvolíme kritérium, na jehož základě ohodnotíme všechny možné výrobní strategie (všechny možné cesty rozhodovacího procesu) u konců jednotlivých větví stromu.

Kritéria sloužící k ohodnocení variant mohou být výnosového (zisk, rentabilita vlastního kapitálu apod.) nebo nákladového typu (náklady, zadlužení apod.).

4. V dalším postupu budeme eliminovat etapy rozhodovacího procesu a to od konce rozhodovacího stromu. V každé etapě zvolíme variantu s nejpříznivější hodnotou kritéria a tato hodnota pak vstupuje do další resp. předcházející etapy.

5. určení optimální cesty v rozhodovacím stromu (postupujeme po nepřerušovaných čárách, které vyznačují optimální varianty pro jednotlivé etapy rozhodovacího procesu).

Průběžná doba víceetapových rozhodovacích procesů bývá v realitě obvykle dosti dlouhá. V rámci této doby může dojít, a často také dochází, k řadě změn, které při zpracování rozhodovacího stromu před zahájením daného procesu nebylo možno předvídat. Rozhodovací strom bude proto ve své výchozí podobě platný zpravidla pouze pro první etapu. V následujících etapách je nutno počítat s realizací korekcí, týkajících se ohodnocení daného grafu, popřípadě i jeho struktury.

Žádné komentáře:

Okomentovat