Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tradiční aktiva se stávají druhořadou záležitostí,klíčovým faktorem se stává lidský kapitál.

b) Myšlenkové proudy
- dominantní postavení zde nabývají empirické přístupy (~ 2. etapa).
- boom empirických přístupů je reakcí na vystřízlivění z nepřiměřených očekávání široké aplikace exaktních forem systémových přístupů a zejména přístupů kvantitativních (našly sice uplatnění v praxi, ale celoplošně „propadly“).

- literatura empirických přístupů intenzivně reaguje na výše popsané vývojové trendy typické pro dané období.

P.F. Drucker („Řízení v turbulentní době“ = zdůrazněna potřeba neustále sledovat změny v podnikatelském prostředí, včas a aktivně na ně reagovat v podnikatelské strategii. Vzhledem k tomu, že úspěšnost inovačních procesů závisí na rozvoji kreativity pracovníků, je třeba využívat celého spektra motivačních metod adresně orientovaných na pracovníky).
„Management: Budoucnost začíná dnes“ = rozvíjí manažerské myšlení a jednání
„Inovace a podnikavost“ = zdůrazňuje umění inovace jako klíčový faktor podnikatelského úspěchu
Publikace poslední dekády dvacátého století se zaměřují se na změny myšlení a jednání EO, růst jejich sociální odpovědnosti, potřebu vytvářet sdílené hodnoty…

W.G. Ouchi
- publikace zabývající se řízením japonských podniků (konkurence amerických podniků), „Teorie Z - Jak americké podnikání může vzdorovat japonské výzvě“

T.J. Peters a R.H. Waterman
„Hledání dokonalosti - Poučení z nejlépe vedených amerických společností“ = vychází z empirických rozborů chování dlouhodobě úspěšných firem, na jejichž základě vyslovují těchto 8 doporučení:
Aktivně jednat
Být blízko zákazníkovi
Přiměřenou autonomií rozvíjet podnikavost
Zvyšovat produktivitu prostřednictvím lidí
Podporovat motivující hodnotový systém firmy
Držet se toho, co firma zná a umí
Využívat jednoduché organizační formy a nepočetný správní i řídící aparát
Umět souběžně používat a kombinovat řízení „s přitaženou i volnou uzdou“.

J. Naisbitt a P. Aburdenová
„Znovuobrození korporace - Přeměna vašeho zaměstnání a vašeho podniku pro novou informační společnost“ = vysvětluje vliv informační společnosti na podnikatelskou sféru a její management.

R.M. Kanterová
„Když se obři učí tančit“ =vize velkých silných podniků, které jsou díky svému novému chování stejně pružné a adaptabilní na změny podmínek vysoce dynamického trhu jako podniky malé (flexibilita a akceschopnost velkých společností).

P.M. Senge
„Pátá disciplína - Umění a praxe učící se organizace“ = o významu informací jako klíčového zdroje úspěšné manažerské práce a fungování podniku jako celku. Znalosti jako relačně propojené informace jsou hlavním kapitálem podniku.

M. Hammer a J. Champy
„Reengineering - Radikální proměna firmy“
Reengineering = zásadní přehodnocení a radikální přeměna podnikových procesů tak, aby bylo dosaženo dramatického zlepšení výkonnosti a efektivnosti podniku. Překonání klasické dělby práce a přechod k integrovanému manažerskému myšlení a jednání.

Žádné komentáře:

Okomentovat