Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Škola „vědeckého řízení“ (nejstarší)

první pokusy o proniknutí vědeckých přístupů do doposud panujícího empirismu v oblasti řízení výroby => *označení „vědecké řízení“ = inženýrský přístup k racionalizaci přípravy a provádění výrobních a obslužných procesů. Pozornost je zaměřena na výkon práce na pracovištích a na řízení na úrovni dílen a provozů.
v centru zájmu jsou 3 faktory výroby: člověk, výrobek a stroj.
vytvoření systému pravidel na základě rozboru práce nejlepších dělníků s využitím časových a pohybových studií a projektů opírajících se o exaktní měření a evidenci.
*východisko: normování spotřeby času nezbytného na vykonávání jednotlivých operací (dílenské plánování, odměňování na základě úkolové mzdy).
v řadě průmyslových oborů (například v automobilovém či spotřebním průmyslu) se díky zhromadňování výroby a uplatňování nové techniky a technologie začíná ve stále větší míře prohlubovat specializace.
výrobní proces se rozkládá do stále většího počtu specializovaných operací, která jsou navzájem propojena do výrobních linek.

Frederika W. Taylora („Řízení dílen“) („Zásady vědeckého řízení“)
Henry L. Gannt
Frank B. Gilbreth a Lilian M. Gilbrethová
Harington Emerson

+ PŘÍNOS
= snaha o objektivně zdůvodněné racionální postupy plánování, provádění a odměňování práce.

- NEGATIVUM
= preference autoritativního stylu řízení, vycházející ze zjednodušeného pojetí člověka, kterého inženýrské postupy degradovaly na výrobní faktor strojem či výrobkem (srovnání).


Článek podporuje:
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

Žádné komentáře:

Okomentovat