Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17 - Analýza citlivosti

Analýza citlivosti = rozhodovateli ukáže faktory kritické pro rozhodování, tzn, takové faktory vnějšího prostředí, jejichž změna má zásadní dopad na sledovaný cíl podniku.

Př.: Rozhodování za rizika a nejistoty a to pro případ, že existuje pouze jedno kritérium K1, na základě kterého se rozhodovatel rozhoduje.

Kritérium - zisk (K1) – jediné kritérium
Cíl - maximalizace zisku (c1)

Podnik dostal příslib od banky, že poskytne relativně výhodný úvěr na pořízení dané linky, a to až do výše 30 mil. Kč, čímž odpadá potřeba hodnocení dle cíle c2. Předpokládejme dále, že nový marketingový průzkum rozptýlil původní obavy z toho, že konkurenti jsou schopni zavést výrobu obdobného výrobku dříve než za rok. Tím do značné míry klesá důležitost cíle c3, a proto ho z dalšího řešení můžeme vypustit. Vzhledem k tomu, že byly získány dostatečně důvěryhodné informace o tom, že kvalita výrobků produkovaných všemi třemi typy linek je na stejně vysoké úrovni odpovídající světovému standardu, je možno abstrahovat též od cíle c6 sledujícího maximalizaci image.

Takto redukovanou množinu cílů je možno subsumovat pod veličinu „zisk“ tak, že je spolu s dalšími potřebnými položkami zahrneme do následujícího vztahu:
,
kde
Z ............ roční zisk,
P ............ roční objem produkce a prodeje v naturálním vyjádření (= roční objem prodeje)
C ............ prodejní cena výrobku,
V ............ variabilní náklady na jeden výrobek (mzdy, materiál, energie, údržba),
I ........... pořizovací cena,
T ........... doba životnosti,
F ........... nepružné náklady za rok.

C = 1 100 Kč
F = 1 500 000 Kč / rok
Výkon (P) = 12 000 kusů / rok

Při jednokriteriálním hodnocení podle kritéria zisku se jeví jako nejlepší varianta V2.

Dané výše zisku je dosaženo za předpokladu, že jednotlivé veličiny na nichž zisk závisí dosahují vždy hodnot uvedených v tabulce (= hodnota těchto veličin / faktorů ovlivňujících výši zisku je pro období, pro které provádíme výpočet, dána se stoprocentní pravděpodobností). To by bylo ovšem pravda pouze při rozhodování v podmínkách jistoty.

V praxi se taková rozhodovací situace nevyskytuje. Za podmínek rizika či nejistoty považujeme hodnoty těchto faktorů za nejpravděpodobnější s možností odchylek = faktory rizika.

Žádné komentáře:

Okomentovat