Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4 - Klasický management

a) Doba

- akcelerace technického pokroku probíhající ve vyspělých zemích (USA – 19.stol. a jeho fruktifikace ve výrobě se stává jevem do této doby bezprecedentním).
19.století
- 1.pol. - zanedbatelné roční přírůstky produktivity práce o 0,3%
- 2.pol. -ve vyspělých zemích tempo růstu produktivity zvýšilo téměř 6x
Expanduje textilní výroba, výroba strojů i jiných produktů.
Výroba železa se v období 1870 až 1890 2x, výroba oceli 20x. Podniky a jejich vybavení se rychle rozvíjí. USA - roční investice do výroby na konci 19. stol. více než 3x, výroba průmyslového zboží 2,9x.

Infrastrukturou nezbytnou pro zajištění materiálových a informačních toků se stává železnice a telegraf (USA - 1830 / 37 km železničních tratí => 1890 / 330 000 km). Tři roky po té, co byl v roce 1844 vynalezen telegraf, dochází k jeho komerčnímu využívání. Obdobně se železniční a telegrafní systémy šířily i po Evropě. Funkceschopný systém objednávek zabezpečovaný telegrafem jako novou komunikační technikou a funkceschopná doprava zajišťovaná železnicí umožňovaly podnikům na jedné straně snižovat zásoby materiálu i hotových výrobků, na straně druhé pak zvyšovaly jejich operativnost a akceschopnost.

=> nová infrastruktura umožňovala ve vyspělých zemích koncentraci výroby do stále větších podniků a distribuci výrobků ke stále širšímu okruhu spotřebitelů.
19./20. století - mohutné vlny fúzí => zhruba třetina výrobních kapacit USA sloučena do přibližně 300 gigantických společností (*korporace: U.S. Steel, American Telephone & Telegraph, American Tobacco, General Electric, General Motors, Standard Oil).
Postupná standardizace výrobků a specializace výrobní technologie a techniky => zhromadňování výroby => zvyšování produktivity práce + nakupování materiálu ve velkém za nízké ceny => snižování nákladů => zvyšování efektivnosti vyplývající z velkovýroby.
1) zvětšování podniků
2) prohlubování dělby práce na základě specializace
=> začíná nastupovat faktor do té doby nepříliš uvědomovaný - ŘÍZENÍ.
=> musí se i realizace řídící činnosti, má-li odpovídat požadavkům doby, opírat o teoretické poznání => první odborné práce (2.pol. 19.stol.) => zrod moderního managementu . Začátek systematického rozvoje managementu se však váže k prvním dekádám století dvacátého.


b) Myšlenkové proudy

Čtyři klasické školy:

Žádné komentáře:

Okomentovat