Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

26 – Vztahové chování

Vhodná motivace v trendu poslední doby - opouštět tradiční vnímání „nadřízený - podřízený“ a nahrazovat ho vnímáním širším, založeném na vztahovém chování lidí. Uvědomění si vztahového chování umožňuje uplatnit v rámci ovlivňování širokou škálu motivačních nástrojů, citlivě reagujících na přirozené sklony lidí chovat se v určitých situacích určitým způsobem (FLEXIBILITA).

NOVINKA: vztah EO - pracovník = neustále se vyvíjející vyjednávání, ve kterém rozhodující roli sehrává sledování individuálních resp. skupinových zájmů a směny hodnot.Prosazování Vašeho vlastního zájmu - ze středu velkého čtverce směrem nahoru
Potlačování Vašeho zájmu - posun z výchozí pozice směrem dolů
Naplňování zájmu Vašeho partnera - posun směrem doprava
Potlačování jeho zájmu - posun směrem doleva

TAKTIKA
a) základní typy vztahového chování

- soutěž = směřování do levého horního kvadrantu. Předpoklad: zisk na úkor Vašeho partnera (výhra jednoho způsobuje prohru druhého). Hra: fair play nebo i podrazová.

- spolupráce = směr do pravého horního kvadrantu (oba vyhrávají). „JÁ“ a „TY“ => „MY“.

- přizpůsobení = Vaše soutěživé chování bude neúspěšné a Váš partner bude dosahovat zisk na Váš úkor. Jste tedy nucen(a) se vzdávat svých zájmů a přizpůsobujete se pod tlakem partnera (někdy naopak dobrovolně).

- destrukce = ztrácejí oba partneři (př.:v důsledku neúspěšné spolupráce). Cesta do levého dolního kvadrantu však může být i záměrná (př.:odplata).

b) mezní vztahová chování ( na hranicích kvadrantů )
- egoismus = mezi kvadrantem „soutěž“ a „spolupráce“. Cíl: maximalizace Vašeho zisku a přitom Vás nezajímá, zda to bude či nebude na úkor Vašeho partnera.
- altruismus = „spolupráce“ ó „přizpůsobení“. Nehledíte na svůj prospěch či ztrátu. Vaší snahou je co nejvíce prospět zájmům Vašeho partnera.
- sebedestrukce = „přizpůsobení“ ó „destrukce“. Patologické chování, jehož cílem je vlastní poškození, často okázale demonstrované, nezáleží na zisku či ztrátách.
- útlak = „destrukce“ ó „soupeření“. Pozornost leží mimo vlastní osobu. Úsilí je zaměřeno na to, aby partner ztrácel, aby byly poškozovány jeho zájmy.

NOVINKA: vztah EO ó pracovník = neustále se vyvíjející vyjednávání, ve kterém rozhodující roli sehrává sledování individuálních resp. skupinových zájmů a směny hodnot.

Žádné komentáře:

Okomentovat