Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Motivátory

= úzce souvisí s vykonávanou prací a jejím bezprostředním oceněním (zajímavost práce, odpovědnost, dosažení úspěchu, sdělené uznání či ocenění, možnost kariérního vzestupu, možnost seberealizace).

- Frustrátory
= souvisí s širšími podmínkami, ve kterých lidé pracují. Na bezprostřední motivaci nemají významnější vliv, ale při snížení pod prahovou úroveň dochází náhle k výraznému pocitu nespokojenosti (základní plat, pracovní místo, personální politika dané organizace, jistota zaměstnání, mezilidské vztahy, vybavení pracovišť, hygienické podmínky práce).

Kritika - absence zkoumání vztahu mezi spokojeností a výkonem.

c) Teorie tří kategorií potřeb - Clayton P. Alderfer („Lidské potřeby v organizačních seskupeních“), *1972.

Lidské potřeby
· existence,
· sociálních vztahů k pracovnímu okolí,
· dalšího osobního, resp. profesního a kvalifikačního rozvoje.

Alderferova teorie však netrvá na striktní hierarchii mezi potřebami zajištění sociálních vztahů a potřebami osobního, profesního a kvalifikačního rozvoje. Předpokládá se určitá substituce: Když jedna z těchto skupin není dostatečně uspokojována, může to zvyšovat naléhavost druhé (nedostatečné uspokojování potřeby služebního postupu může být nahrazováno zvýšeným uspokojováním sociálních kontaktů).


d) Teorie potřeby dosáhnout úspěchu - David McClelland („Úspěšná společnost“), *1961.

- tři skupiny potřeb
- potřeba sounáležitosti
- potřeba moci
- potřeba úspěchu
Tato teorie se nejlépe uplatnila při aplikacích u vedoucích pracovníků.

- Potřeba sounáležitosti = snaha většiny mít v organizaci kooperativní přátelské vztahy se spolupracovníky. Tato potřeba je závažná zejména u profesí, jejichž úspěch závisí na jednání s partnery.

- Potřeba moci = snaha prosadit se a zaujímat vlivnou pozici. Představuje typickou vlastnost manažerské profese.

- Potřeba úspěšného uplatnění = projevuje se u pracovníků, kteří řeší úkoly vyžadující tvůrčí práci. Potřeba úspěchu je vede k tomu, že si sami staví úkoly náročné, nikoli však nepřiměřeně náročné až nereálné, kde by bylo riziko případného neúspěchu příliš vysoké.

Žádné komentáře:

Okomentovat