Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5 - Manažerská revoluce

a) Doba

zvětšování velikosti a významu obřích společností (akcelerace v období po překonání hospodářské krize ve třicátých létech a následujících třech dekádách).
jádro hospodářství (USA) = 500 velkých podniků (korporací) = ½ průmyslové výroby země a 40% zisků všech amerických firem. V každém z hlavních odvětví amerického hospodářství vévodily dvě až tři gigantické korporace, které určovaly ceny, mzdy a velkovýrobní metody. Statisíce menších firem, zaplňujících mezeru na trhu specializovaným zbožím, které se nevyplácelo vyrábět ve velkém.
vzniká dobře organizovaný trh akcií na burzách cenných papírů, stalo se značně rozšířeným způsobem nakládání s úsporami => růst drobných akcionářů.
=> rozptylování akciového kapitálu mezi velký počet drobných vlastníků vedlo k oddělování vlastnictví od řízení (= skutečný výkon řídící činnosti se přestal realizovat v okruhu vlastníků a začal přecházet do rukou profesionálních řídících pracovníků).

Manažerská revoluce:
Proces přesouvání faktické moci nad korporacemi od vlastníků směrem k manažerům.

- ovlivněna neblahými zkušenostmi z bezohledných finančních spekulací akcionářů vedoucích k pádu newyorské burzy a následné světové hospodářské krizi.
- zdroje
o protiliberalistické koncepce J. M. Keynese
o New Deal F. D. Roosevelta k zastavení deprese a obnovení zdravého hospodářského růstu
- řídící pracovníci (EO) = nezištní služebníci společnosti, jejichž zájmy jsou v protikladu vůči zájmům kapitalistických magnátů => zisk přestává být základním cílem podnikání. EO na něm nejsou zainteresováni v takové míře jako akcionáři, protože nejsou vlastníky.
- top management = uvádět v soulad zájmy akcionářů, zaměstnanců, zákazníků.
=> růst statutu řídících pracovníků (USA, EU).

Žádné komentáře:

Okomentovat