Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výběr voleb (variant)

Délka a důležitost této fáze bude závislá na tom, jak bylo rozhodnutí definováno dříve. Pokud meze rozhodnutí byly definovány úzce (těsně), pak volby mohou být už dány (například: "Využijeme směr vývoje nebo ne?").
Pokud rozhodnutí bylo definováno šířeji, proces výběru voleb je podstatně tvůrčí. Řešení jsou považována za daná, nicméně přesto jsou některá potenciální řešení problému formálně dána k rozhodnutí. Vskutku v praxi může být nesnadné toto oddělit od následující fáze zhodnocení. Zde smí být použito vyloučení voleb, které jsou považovány za špatné. Ale jak uvidíme v kapitole 10 toto "předzhodnocení" může vážně překážet (zabránit) přijetí rozhodnutí.
Zhodnocení voleb
Zhodnocovací fáze zahrnuje výběr rozšíření. Většinou každá volba rozhodnutí vychází vstříc určitým cílům. Následky každého rozhodnutí jsou vyřešeny v některých detailech, a pokud je použit v rozhodovacím procesu matematický model, jeho použití je teď nejvhodnější.
Výběr
Toto je místo v rozhodovacím procesu směřující ke všem ostatním částem. Tady je vybrána nejvhodnější volba rozhodnutí. Procedura pro výběr bude záviset více na velikosti a ustanovení rozhodovací jednotky. Jednoduché rozhodnutí bude například preference na základě jeho nebo jejího hodnotového systému a zájmů. Vícenásobná rozhodovací jednotka by mohla vysvětlit výběr s jakoukoliv kombinací debaty, konzultace, delegace nebo politického procesu.
Implementace
Tato fáze zpracovává jakékoliv změny doporučení vybraných voleb. Efektivnost implementační fáze bude závislá na obratnosti a nadání manažera pověřeného úkolem a také na "implementovatelnosti" volby samé. Vskutku, pohodlí, s kterým volba může být implementována, je často považována za atribut volby, která bude vzata v úvahu během fáze hodnocení.
Monitorování (sledování)
Po implementaci vybrané volby by měla být sledována, aby se zjistilo, jak je efektivní při řešení nebo zjednodušení (omezení) původního problému. Pokud sledování ukáže, že rozhodnutí řeší problém efektivně, pak tato fáze označuje konec procesu. Pokud však stav řešení organizace není považován za vyhovující, pak se tato fáze stává ekvivalentní k původní pozorovací fázi a celý proces začíná znovu.

Žádné komentáře:

Okomentovat