Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozhodování nebo řešení problému?

Ačkoliv jsou oba termíny hodně používány autory píšící o managementu, je značný rozdíl a nejednotnost v literatuře, co každý výraz znamená. Někteří autoři zahrnují řešení problému jako široký proces, který zahrnuje rozhodování...Naopak jiní autoři zobrazují řešení problému jako část rozhodovacího procesu...třetí část autorů bere rozhodování a řešení problému jako synonyma a používá oba termíny k popisu všeobecného procesu sběru informací, analýze a výběru chování.
Při uvažování rozhodování jako části většího procesu řešení problémů je rozhodování ohniskem okolo ústředního problému výběru mezi alternativními cestami vývoje. Řešení problému je širší proces, který zahrnuje poznání, že problémy existují a interpretaci a diagnózu těchto problémů. Dále pak pozdější implementaci jakýchkoli řešení, která se ukáží vhodnými.


Rosický:
Cyklus řešení problémů je uzavřený: navozuje potřebu neustálého sledování systému, tj. vyhledávání nových informací.
Proces rozhodování bývá pojímán jako sled kroků od zadání cílů do provedení rozhodnutí. Často se soustřeďuje právě na samotné rozhodnutí, tj. na zhodnocení možných řešení a na základě daného kritéria výběr nejlepšího.

Žádné komentáře:

Okomentovat