Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Manažerské aplikace (aplikace IM)

Dle mého názoru je možné ztotožnit pojem „manažerská aplikace“ s pojmem „aplikace informačního managementu“. Návrh a implementace IS je druhá a třetí fáze životního cyklu.
Oblasti aplikace IM
Podstatné si je uvědomit cílové zaměření aplikací IM na účelné a účinné řešení manažerských úloh. Aplikace IM by měly být součástí zajištění sekvenčních a paralelních manažerských fcí (příp. v jiném vyjádření pomocí kritických faktorů úspěchu). Východiskem systémového založení rozvoje aplikací IM je podnikatelská strategie firmy. Jde tedy především o závažné cíle dlouhodobějšího charakteru.
Předpoklady aplikací IM
Podmíněno procesem tvůrčí syntézy předpokladů:
• Umět správně vybrat problémy - odpovídají požadavku účelnosti („effectivenes“). Primární je vazba na požadavky manažerské fce plánování.
• Dokázat zvolené úlohy správně formulovat - předpokládá umění účelně vyjádřit reálnou problematiku její vhodnou systémovou abstrakcí, resp. modelovým vyjádřením.
• Mít vhodné prostředky k reálnému řešení - klíčové místo mají prostředky IS/IT.
• Mít vhodné spolupracovníky (v dané době a místě) - kteří jsou schopni (svými profesními a kvalifikačními předpoklady) zvládnout celý proces řešení aplikace. Podstatnou součástí předpokladu se stávají nároky na schopnosti spolupracovníků definovat a zajistit si svoji subjektivní informační potřebu pro jimi řešené úlohy, předpoklady participace a motivace spolupracovníků v procesu řešení, jejich tvůrčí vedení („leadership“), umění týmové spolupráce apod. Jde o umění realizace manažerských fcí, zejména výběru a rozmístění spolupracovníků a jejich vedení.

Žádné komentáře:

Okomentovat