Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Firemní (podnikový) informační systém

Třetí úrovní je úroveň firemní (podniková), zahrnující celou definovanou část reality tj. firmu jako celek. Na této úrovni nelze jednoznačně definovat vztahy horizontální a vertikální.
Přesto že firma jako celek nemá přesně definovanou prac. náplň ve smyslu jednotlivce či prac. skupiny má definované své cíle a záměry. Tyto jsou vykonávány pomocí interních aktivit skupin a jednotlivců, které generují interakce na externí subjekty, bez jejichž existence by cíle a aktivity ztrácely smysl. Každý subjekt v normálním tržním ekonomickém prostředí musí oslovit zájemce o předmět své činnosti, dále musí vyhledávat dodavatele surovin, kapitálu atd.
Vyvstává proto potřeba informačních systémů jak pro organizování interních aktivit firmy, tak jako prostředku tvorby a odbytu výsledného produktu (nezáleží na tom, je-li výsledným produktem sjednání koupě a prodeje nemovitosti u realitní kanceláře, komplexní reklamní akce u reklamní agentury, samotný informační systém u firmy specializující se na tvorbu informačních systémů, či samopal u zbrojní továrny). Principy - obecná filosofie zůstává stejná. Na tomto faktu je postaven přístup dle jednotlivých organizačních úrovní.
Firemní informační systémy bývají členěny na dílčí informační systémy podle úrovně řízení (uživatelů), kterou pokrývají.
TPS (Transaction Processing System)
Představuje skupinu úloh spojených bezprostředně s inf.podporou výrobních činností či služeb. Na této úrovni vzniká většina prvotních dat v organizaci, které jsou využívány pro operativní řízení. Je to právě tato úroveň u níž existují mezi organizacemi největší rozdíly → TPS systémy jsou závislé na charakteru podniku.
Cíl: základním řízení..
Naplnění: Poskytují data pro informační podporu zajištění indiv. Či různě opakované činnosti. Jsou to např. CAD, CAM, CAQ.

Žádné komentáře:

Okomentovat