Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Trendy v oblasti aplikačního softwaru

• Trendy technologicky orientovaného aplikačního software (TESW) -OIS, workflow
Technologicky orientovaný typový software (TESW), se stal v posledních letech neodmyslitelnou součástí informačních systémů. Do této skupiny softwaru patří především systémy pro automatizaci kanceláře (OIS - Office Information Systems). OIS podporuje standardní administrativní činnosti, tj. elektronickou poštu, zpracování textů (tvorba, formátování, rešerše), manipulaci s dokumenty („do-cument imaging" pro snímání papírových dokumentů a jejich ukládání do IS), správu dokumentů, tvorbu tabulek a grafů, tvorbu obrázků, schémat a prezentací, práci s elektronickými plánovacími kalendáři a práci s malými databázemi uživatele.
Podstatnou vlastností těchto systémů je jejich vnitřní provázanost, tj. zajištění přímých vazeb a předáváni dat např. mezi textovým procesorem, tabulkovým procesorem, databází, popř. dalšími komponentami. Většina komponent OIS umožňuje i využívání dat z ostatních aplikací informačního systému podniku. Lze např.přijmout informace o nabízených výrobcích z podnikové databáze, zkombinovat je s textem dopisu obchodním partnerům a pomocí elektronické pošty zaslat na adresu vybraných odběratelů.
Významným trendem v OIS je vývoj nových funkcí podporujících práci virtuálních týmů - tzv. workgroup computing. Tento software umožňuje např. sledování zásahů různých členů týmu do jednoho dokumentu, společnou simultánní práci více pracovníků na jednom dokumentu, společnou evidenci dokumentů apod.
S workgroup computingem souvisí i další rychle se rozvíjející komponenta 2SW - tzv. workflow. Tento nástroj umožňuje mj. nadefinovat tok dokumentů podnikem a odpovědnost jednotlivých funkčních míst v podniku za jednotlivé části dokumentu. Příslušný software potom zajišťuje distribuci dokumentu odpovědným osobám ve správném pořadí a čase nebo dokonce řídí průběh podnikových procesů.
Význam nástrojů typu workflow roste ze dvou důvodů. Prvním je snaha o zplošťování organizačních struktur. Zplošťování organizační struktury zvyšuje flexibilitu podniku a rychlost jeho reakce na externí události, ale na druhé straně znamená zvýšené nároky na komunikaci mezi pracovníky. Workflow je vhodným nástrojem o navržení žádoucích komunikačních toků a pro řízení toku informací podle souhlaseného návrhu.
Druhou velmi významnou aplikací nástrojů workflow je vytváření procesního modelu podniku. Procesní model popisuje všechny podstatné události, na které podnik musí reagovat (např. příchod objednávky, příchod faktury, nedostatečná kapacita určitého podnikového zdroje apod.), a současně popisuje i proces (návaznost podnikových činností), který představuje optimální reakci podniku na danou událost. U každé činnosti je současně možné označit, které funkční místo za provedení činnosti odpovídá. Procesních modelů se využívá například v dokumentacích norem kvality ISO 9000 a při implementacích typového aplikačního softwaru ASW) - procesní model usnadňuje výběr funkcí TASW, které budou v podniku implementovány.
V TESW dominuje na světovém trhu firma Microsoft, která měla podle analýzy společnosti Dataquest v roce 1995 89 % světového trhu, na druhém místě se 7 % la firma Lotus/IBM a na třetím s necelými 4 % firma Novell s produktem PerfectOffice. Podle časopisu Chipweek č. 48/1996 se koncem roku 1996 podíly trhu změnily takto: Microsoft 66 %, Lotus 26 % a Corel (který odkoupil WordPerfect) 8 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat