Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROZHODOVÁNI V ŘÍZENÍ (v managementu)

Jestliže jedna z charakteristik dobrého manažera je přijmout dobré rozhodnutí, zdá se rozumné, identifikovat, co je "dobré rozhodnutí." Konec konců rozhodujeme každý den našeho života, většina z těchto rozhodnutí je triviálních, ale některá jsou důležitá. Kdybychom tak měli něco, na základě čeho bychom mohli posoudit naše rozhodnutí. Může se stát, že nelze pravdivě posoudit, jak rozhodnutí bylo dobré bez výhody úplného zpětného pohledu. Pokud po důsledcích rozhodnutí se stalo samozřejmým, že můžeme říci "Při pohledu zpět průběh činnosti, jak jsme rozhodli, byl nejlepší možný na základě daných podmínek", pak rozhodnutí může být posouzeno jako dobré. Naopak, pokud věříme, že jiná volba by vedla k lepšímu výsledku, pak rozhodnutí lze posoudit (pokud ne špatné), jako ne nejlepší.
Jiná cesta posouzení rozhodnutí zahrnuje jak rozhodnutí vzniklo. Použitím tohoto přiblížení je dobré rozhodnutí takové, kde rozhodovatel plně rozumí pozadí, cílům, alternativním směrům vývoje a rozsahu možných důsledků rozhodnutí. Výběr mezi různými směry vývoje je pak prováděn racionálním způsobem, ve shodě s cíly rozhodnutí. Naopak špatné rozhodnutí je takové, jaké je přijato iracionálně, nedbale nebo lehkovážně.

Paradoxem v tomto přiblížení je, že lehkovážné nebo dokonce úplně náhodné rozhodnutí může dát lepší výsledky než nejúplnější a nejsvědomitější rozhodnutí. Ještě věříme, že musí být reálný vztah mezi oběma metodami. Z dlouhodobého hlediska rozhodnutí přijatá v informační a souvislé podobě, nám dají více vyhovující výsledky než ta, která jsou přijata bez plného porozumění rozhodnutí a rozhodování obecně.
PROCES ROZHODOVÁNÍ
Od jednokriteriálního dobrého rozhodnutí se dělá vyzkoušení procesu v nějaké podrobnosti. První důležitý bod je, že kdybychom neomezili naší definici rozhodování do momentu samotného výběru, pak by to nebyla náhlá transakce, ale spíše proces, který trvá přes časový úsek. To zahrnuje provedení jistých kroků ve zvláštním pořadí. Tyto kroky a jejich posloupnost budeme nazývat rozhodovací proces.

Žádné komentáře:

Okomentovat