Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prvek 3: Nekontrolovatelné faktory

Nekontrolovatelné faktory jsou ty části rozhodování, které ačkoliv máme vliv na konečný výsledek, nemohou být přímo kontrolovány rozhodujícím subjektem. Např., jestliže se rozhodujeme, jak velkou výrobní kapacitu přidělit novému výrobku, jeden z faktorů, které ovlivní naše rozhodnutí, je pravděpodobnost poptávky po novém produktu. Nemůžeme kontrolovat úroveň poptávky po produktu přímo, a přitom je to zřejmě příliš důležitý fakt na to , abychom ho ignorovali.
Jednou z možností je brát poptávku jako daný stav tj. stav, kterému se prostředí přizpůsobuje a který je nezávislý na samotném rozhodování.
Pokud existuje pouze jeden nekontrolovatelný faktor, všechny stavy, které mohou nastat, budou odpovídat všem stavům, ve kterých se právě tento nekontrolovatelný faktor může nacházet. Pokud existuje více nekontrolovatelných faktorů, mohly by nastat všechny stavy, které odpovídají každé možné kombinaci úrovní jednotlivých nekontrolovatelných faktorů. Např. pokud celková poptávka a náklady na suroviny jsou dva nekontrolovatelné faktory v rozhodování, a pokud zvolíme a definujeme 3 možné úrovně poptávky a 4 úrovně nákladů na suroviny, existuje celkem 12 možných stavů v rozhodování.
Při zvažování nekontrolovatelných faktorů v rámci rozhodování, je užitečné sledovat tyto 3 kroky:
• Zjistit faktory, které ovlivní konečný výsledek rozhodování
• Zjistit stavy nebo úrovně, které mohou nastat
• Pokusit se předpovědět pravděpodobnost těchto stavů nebo úrovní, které nastanou pro každý nekontrolovatelný faktor

Žádné komentáře:

Okomentovat