Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Strategické a operativní rozhodování

Manažer, který má na starosti malou výrobní jednotku, může provádět periodicky různá rozhodnutí, např.:
1. Měl by být stroj, který začíná dělat problémy, být vyměněn, nebo by ho měl opravář opravit?

2. Má být přijat zkušenější pracovník, nebo mladší osoba, schopná dalšího rozvoje?

3. Má se dát přednost variantě A nebo B v rozpisu tohoto týdne?
Druhý typ manažerových rozhodnutí je povahou strategický. Ty zahrnují budoucnost celé organizace, jsou důležité pro dlouhodobé výsledky a nemohou být prováděny "rutinním" způsobem. Strategická rozhodnutí jsou obvykle "one offs" ,charakterizované vysokou mírou rizika a/nebo neurčitostí, protože většina organizací ovlivňují změny prostředí společně s rozvojem technologií a zdrojů, které jsou pro ně vhodné.

Proto ve smyslu, v němž tento termín používáme, jsou strategická rozhodnutí odlišná od operativních v tomto:
• Vztahují organizaci k jejímu prostředí
• Týkají se velké části organizace

Termín "strategický" potom záleží na tom, jakou zvolíme definici organizace. První manager v našem příkladě, který vede malou výrobní jednotku, může provádět rozhodnutí, která jsou strategická v podmínkách jednotky, netýkají li se celé firmy. Pokud se manager rozhoduje změnit v jednotce provoz ze dvousměnného na třísměnný, je toto rozhodnutí strategické pro jednotku. Mění pozici jednotky v jejím prostředí a ovlivňuje celou jednotku. Toto rozhodnutí je ale v podmínkách celé organizace operativní.

Strukturovaná a nestrukturovaná rozhodnutí
Některá rozhodnutí jsou jasná, dobře definovaná, přesná a nedvojznačná. Jiná rozhodnutí jsou špatně pochopitelná, fuzzy a obtížná pro provedení. Toto jsou rozdíly mezi strukturovaným a nestrukturovaným rozhodnutím, a ze zcela praktického hlediska je tato dimenze snad nejvýznamnější pro determinování snadnosti, se kterou může být rozhodnutí provedeno.
Strukturované rozhodnutí: ten, kdo rozhoduje, zná dopad rozhodnutí a možnosti, mezi nimiž má být provedena volba, jsou jasné. Nikdy není rozhodnutí nebývalé: kriteria hodnocení byla předem zhodnocena a jsou explicitní a nedvojznačná. Člověk, který rozhoduje, předtím dobře porozuměl a byl obeznámen se způsobem, jak zvolit. Jinými slovy, rozhodnutí je "programovatelné".

Nestrukturované rozhodnutí: předmět rozhodování není jasně definován, především ve smyslu koho se rozhodnutí týká a jaké by mohly být jejich cíle. Možnosti ,které přicházejí v úvahu, nejsou okamžitě zřejmé,protože rozhodnutí se dříve v této podobě nebo za těchto konkrétních okolností ještě neobjevilo. Proto, že je rozhodnutí nebývalé, nemá jeho autor jasnou představu o jeho realizaci. Ve skutečnosti bude mít každý manager pravděpodobně jiný pohled jak na rozhodnutí samé, tak i na způsob jeho provedení. Proto i po odsouhlasení toho nejlepšího způsobu postupu při rozhodování mohou nastat obtíže při jeho realizaci.


Článek podporuje:
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

Žádné komentáře:

Okomentovat