Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Trendy v oblasti základního softwaru

• Rozvoj distribuovaných systémů
Podpora distribuce výpočetních zdrojů a služeb v rámci lokální nebo dokonce rozsáhlé počítačové sítě je dalším z významných trendů v oblasti základního programového vybavení. Distribuované systémy jsou založené na účelném rozdělení datových a programových zdrojů na různé mezi sebou propojené technické prostředky (servery). Vyčleňují se tak servery pro jednotlivé databáze, pro elektronkou poštu, komunikační servery apod. Zajišťuje se tím vyšší spolehlivost systému efektivnější rozložení jeho zatížení v průběhu provozu. V souvislosti s distribuční-li tendencemi je třeba zdůraznit i stále větší možnosti vzájemného propojování jednotlivých logicky oddělených počítačových sítí (tzv. intemetworking).
• Prudký rozvoj komunikačního ZSW a s ním spojených služeb
Významným trendem je i prudký rozvoj komunikačního software a jím zajišťovaných komunikačních služeb. Komunikační software je převážně budován na zásadě standardu definovaného modelem OSI [OSI80]. Prudkým vývojem prochází jména jeho aplikační vrstva, která nabízí uživatelům řadu zajímavých služeb:
• E-mail, tj. elektronická pošta je v současné době nejrozšířenější komunikační službou. Dopis, resp. libovolný jiný druh dokumentu lze e-mailem zaslat jednomu více účastníkům sítě, žádat potvrzení příjmu zprávy, určovat prioritu přenosu l
• Gopher slouží účastníkům sítě k vyhledávání, prohlížení a přenosu souborů, které jsou umístěny na gopher serverech sítě Internet. Gopher je tedy distribuovaná služba pro získávání dokumentů. Komunikace s uživatelem probíhá pomocí hierarchických menu.
• World Wide Web (nebo WWW) je informační systém založený na hypertextu, hypertextu může jeho tvůrce kterékoli slovo, resp. slovní spojení použít jako kaz do jiné části dokumentu. Když uživatel potom při prohlížení dokumentu klikne myší na toto slovo, zobrazování dokumentu pokračuje od té části dokumentu která byla označena odkazem. Tento princip je např. použit v on-line příručkách softwarových produktů pro objasňování významu základních pojmů. U WWW je podstatné, že odkaz je možné dělat i na dokumenty, které leží na jiných počítačích ;. Aplikace WWW kromě hypertextů používají také obrázky, audio i videozáznamy a dialog s uživatelem. Všech těchto funkcí je využito např. ve výše popsaném WWW elektronického obchodního domu Cybershop.

Žádné komentáře:

Okomentovat