Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

EDIFACT

EDIFACT se začíná rychle rozvíjet i v České republice. Aplikace v ČR, které mají největší vliv na své okolí, zavedly v poslední době následující instituce:
• ČSOB, která využívá ve styku se svými klienty těchto standardních zpráv EDIFACT: PAYORD (platební příkaz), PAYMUL (hromadný platební příkaz), DIRDEB (příkaz k inkasu), CREADV (kreditní avízo), DEBADV (debetní avízo), FINSTA (stav účtu), CREMUL (hromadné kreditní avízo), PAYEXT (rozšířený platební příkaz pro zahraniční platby);
• ČNB, která využívá EDIFACT pro příjem pravidelných výkazů komerčních bank zpráv GESMES (generál statistic message) a BAŇ STA (bank statistics);
• Celní správa, která využívá EDIFACT pro příjem celních deklarací spojených s dovozem a vývozem zboží.
Zavádění EDIFACT v podniku není pouze technologickou záležitostí. Přináší s sebou řadu organizačních změn, změn ve stylu práce a také právních problémů (vzájemné uznávání platnosti elektronických dokumentů). Proto průměrná doba zavádění EDIFACT v podniku je cca 2 roky.
Ještě jednou je třeba upozornit, že EDIFACT je vhodným standardem pro komunikaci s externími partnery. Není však příliš efektivní zavádět EDIFACT pro komunikaci mezi jednotlivými lokalitami jednoho podniku, protože zde je vhodnější komunikovat v takových formátech dat, které jsou shodné s formátem dat datové základny podniku (odpadnou konverze dat a zrychlí se přenos dat).
Podrobnější informace o EDI lze získat například v [POU96].

Žádné komentáře:

Okomentovat