Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

IS jako příklad aplikace IM

Typická oblast aplikace IM vyplívající z faktu, že významné informační zdroje pro manažery i výkon jednotlivých pracovníků jsou zajišťovány prostřednictvím IS.
IS je: účelové uspořádání vztahů mezi lidmi, datovými zdroji a procedurami jejich zpracování. Toto uspořádání zajišťuje sběr, přenos, uchování, transformaci, aktualizaci a poskytování dat pro jejich informační využití lidmi.
Pro nás je účelové určení IS podmíněno především manažerských pohledem zajistit včas a na správných místech fungování organizace potřebné datové zdroje. IS vyžaduje účinný systémový přístup k jejich vytváření a využívání. Je patrná role všech komponentů IM, ty mají zajistit potřebné kvalitativní charakteristiky IS pro uživatele. IS nejsou zárukou kvalitního managementu v organizaci, závislost kvality manažerské práce je zejména na lidském činiteli, protože hospodářská organizace je sociální systém.
Zejména hovoříme o manažerských IS (MIS), které prolínají celou organizací jako sociálním systémem. Dále uvažujeme TPS, DSS, ES a EIS.
Manažerské aplikace:
; MIS, DSS, EIS, ES
; CRM, SCM, E-Business, B2B,
; Datové sklady, OLAP, Data mining

Žádné komentáře:

Okomentovat