Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Parametrizace TASW

• Parametrizace TASW
TASW je v softwarových firmách vyvíjen na principu generalizace, tzn. že požadavky různých typů podniků se zobecní tak, aby TASW pokrýval většinu požadavků podniků. Avšak podmínkou snadného a efektivního nasazení TASW v podniku je jeho snadné přizpůsobení specifickým požadavkům podniku. Protože přizpůsobování TASW pomocí úprav programů je riskantní (s příchodem každé nové verze TASW je nutné provádět programové změny znovu), prosazuje se vysoká parametrizace TASW. Pomocí parametrů lze v TASW např. nastavit: organizační strukturu podniku, jeho hospodářská střediska, účetní osnovu, strukturu výstupních dat apod. Parametrizace TASW není významná pouze pro prvotní přizpůsobení TASW specifickým podmínkám a požadavkům daného podniku, ale také pro nutnou flexibilitu TASW vzhledem k změnám hospodářského prostředí (např. změna daňových sazeb) a vnitropodnikových podmínek (např. reorganizace, reengineering podnikových procesů apod.).
Možnosti parametrizace u většiny TASW dostupného na světovém trhu jsou velmi široké. Vysoká parametrizace TASW s sebou však přináší nový problém - bez experta na daný modul, který ovládá význam a vzájemné vazby stovek až tisíců parametrů, není možné modul úspěšně nasadit. Tím rostou náklady na zavedení TASW do podniku.
• Rostoucí komplexnost TASW
Dalším charakteristickým rysem TASW je růst komplexnosti, vnitřní složitosti SW. Funkční mohutnost TASW, tj. počet modulů a rozsah jejich funkcí, roste následujících důvodů:
• snaha o automatizaci i těch podnikových procesů, které byly doposud méně podporovány (např. strategické řízení, marketing);
• snaha o pokrytí požadavků různých typů podniků z různých oblastí hospodář-í (bankovnictví, pojišťovnictví, obchod, výroba apod.);
• snaha o pokrytí požadavků různých typů výrob (hromadná, sériová, kusová);
• snaha o pokrytí různých dílčích metod řízení (např. různé metody výpočtu evidenční ceny materiálu na skladě, různé metody kalkulací a sledování nákladovosti oby, nákupu, prodeje atd.).
Vnitřní složitost TASW roste i z důvodu snahy producentů TASW o nezávislost jejich produktu na technologickém prostředí, v kterém je TASW provozován (nezávislost na HW platformě, na OS, na SŘBD).
Rostoucí komplexnost TASW přináší podnikům na jedné straně nespornou výhodu v tom, že množina požadavků konkrétního podniku na funkce informačního ternu je dokonaleji pokryta, na druhé straně však podnik obvykle využije relativně jen malé části ze všech funkcí daného modulu TASW. Není-li funkční spektrum modulu konfigurovatelné podle potřeb daného podniku, znamená to, že pod-je nucen nakoupit a na svých počítačích uložit i ty části TASW, které nikdy nevyužije. Progresivní TASW řeší tento problém tak, že TASW obsahuje procesní modely různých typů podniků, přičemž na procesy jsou provázány příslušné funkce SW. Aplikace TASW pak začíná přizpůsobením procesního modelu podmínkám podniku. Podle procesního modelu se pak převezmou do provozní verze TASW moduly a funkce, které vytvořený model procesů podporují.

Žádné komentáře:

Okomentovat