Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Návrh a tvorba počítačově orientovaných IS

Obvykle označováno jako „projektování IS“. Aplikace poznatků IM zde má velmi závažné místo. Tradičně se uvažuje, že vývoj probíhá v tzv. životním cyklu, lze uvést 4 etapy:
1) Úvodní studie
Završením této etapy je Úvodní projekt. Ten by měl být založen na podnikatelské strategii a přijat vrcholovým vedením firmy.
2) Analýza a návrh systému
Zabezpečováno specialisty v součinnosti s uživateli. Hlavním posláním analýzy je poznat existující systém. Obvykle jsou využívány osvědčené postupy, tedy metodologie. Významnou etapu představuje funkční analýza (zmapování dosavadních procesů, informačních potřeb, informačních zdrojů a toků). Na ní navazuje datová analýza (analýza používaných resp. navrhovaných dat a jejich struktura). Účast uživatelů je v obou případech nutná. Z provedené analýzy vychází Návrh IS. Navrhují se nové datové toky, postupy zpracování, zásobníky dat, výstupy poskytované uživatelem. Návrh ústí do specifikace systému, která představuje logický návrh IS.
Výrazným rozporem s inovačním charakterem IM je častá nízká invence řešitelů.
3) Implementace
Představuje etapu zavedení nového IS do fungování organizace. IS je testován. Probíhá školení uživatelů.
Nesmí scházet poznatky IM, zejména pak jeho manažerských komponent, ale i informatiky.
4) Provoz a údržba
Nelze nikdy opomíjet poznatek IM, že hospodářská organizace je především sociálním systémem, se svými tradicemi, způsobem myšlení a jednání, sdílenými hodnotami, kulturou, znalostmi a následným odporem ke změnám.

Žádné komentáře:

Okomentovat