Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. Trendy v oblasti hardwaru

• Rozdílná morální životnost HW, ZSW, ASW
ASW – 15 let, ZSW – 4 - 7 let, HW – 2 – 3 roky
• Trvalé snižování poměru cena-výkon versus zvzšování nároků SW na HW
Cena HW v poměru k výkonu se snižuje každoročně o 20%, Podobný trend je i u ZSW když ne tak výrazný. Oproti tomu ceny u ASW stagnují či dokonce rostou. To má některé důsledky:
Váha fin. Prostředků se postupně přesouvá do ASW a konzultační činnosti s tím spojené. Vývojový pracovníci jsou méně limitování kapacitami hardwaru, na druhé straně je patrné zvyšování nároků softwaru na hardware. Vývoj a tvorba HW a SW se postupně koncentruje do malého počtu firem.
• Růst podílu PC oproti středním a velkým počítačům (zároveň růst podílů přenosných počítačů)
• Snadnější rozšiřovatelnost technických prostředků (možnost rozšiřování, stavebnicové prvky)
• Standardizace a kombinování technických prostředků od různých výrobců
• Standardizace a kombinování technických prostředků od různých výrobců
Vzhledem k prosazování mezinárodních a de facto standardů i v oblasti hardware lze počítat se stále většími možnostmi kombinování technických prostředků od různých výrobců při jejich vzájemném propojování. To vede k velmi významnému trendu současného trhu IT - nezávislosti zákazníka na jednom konkrétním dodavateli nebo výrobci informačních technologií.
Jako příklady takových standardů pro komunikace v LAN sítích lze uvést pro hardwarovou úroveň - Ethernet, Token Ring, FDDI, X.25, ATM a pro úroveň základního software komunikační protokoly - TCP/IP, Novell IPX/SPX, SDLC a DecNET.

Žádné komentáře:

Okomentovat