Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dimenze prvků IS

Zdůrazňuje význam různých prvků IS a vazeb na dodavatele těchto prvků. Prvky systému jsou:
• Služby,
• Aplikační SW,
• Základní, systémový SW (operační, databázové, komunikační systémy),
• HW,
• Vztah dodavatelé – zákazníci

Typy IS

Jsou-li známy a definovány globální cíle a záměry firmy, je odpovězeno na otázku PROČ firma potřebuje nový nebo inovovaný informační systém. Známe-li odpověď na otázku CO jsou prvky navrhovaného informačního systému, zbývá definovat JAK, tj. jakým způsobem informační systém vytvořit a jakou cestou jej zavést. Dekompozice podle organizačních úrovní odpovídá na otázku KDE, v kterém a jak strukturovaném prostředí, bude informační systém tvořen. Dále uvedené členění můžeme nazvat například Organizační úrovně členění informačního systému firmy. Vnitřní struktura firem je tvořena jednotlivými organizačními celky, které se dělí na menší útvary (například jednotlivé pobočky firmy se dále dělí na oddělení, skupiny apod.). Tyto útvary jsou fyzicky představovány jednotlivými pracovníky. Z hlediska struktury jsou i informační systémy firem (IS) založeny na podobném členění. Na nejvyšší úrovni je to zpravidla firemní informační systém (FIS), který integruje aktivity nižších celků, garantuje informační podporu při naplňování globálních cílů a může i zajišťovat vazbu na okolí systému.
Na druhé úrovni se nachází skupinový informační systém (SIS), který obdobně jako FIS integruje aktivity nižší úrovně tj. jednotlivých pracovníků v daném oddělení. Tato úroveň informačních systémů pokrývá zpravidla jednu nebo více funkčních oblastí firemních aktivit, samozřejmě slouží i ke komunikaci v rámci skupiny a většinou zajišťuje vazby na okolí firmy.
Nejnižší úrovní informačních systémů je osobní informační systém (OIS), který podporuje práci jednotlivých pracovníků a slouží k jejich komunikaci v rámci vyšších celků, včetně okolí firmy.
Výpočetní technika je nasazována na jednotlivých úrovních podle konkrétních potřeb uživatelů informačních systémů, nebo slouží průřezově pro více úrovní (např. servery počítačových sítí). Na bázi osobních počítačů jsou zpravidla skupinové a osobní informační systémy, které využívají skupiny a jednotlivci k usnadnění své práce. Především osobní informační systémy nalézáme dnes téměř ve všech oblastech ekonomických aktivit. Uživateli OIS jsou například manažeři, techničtí pracovníci, obchodní zástupci, právníci, účetní a mnoho dalších profesí jako politici, policisti apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat