Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Principy

1) Princip zpětné vazby
Zakladatelé kybernetiky rozpoznali, že jde o velmi obecný princip. Mnohé děje v živých organizmech lze chápat jako zpětnovazební systémy. Udržování stabilního vnitřního prostředí vyžaduje řadu vzájemně interagujících zpětnovazebních smyček. Jde o univerzální princip, který jde napříč nejrůznějšími vědními disciplinami. Tento princip umožnil vysvětlit řadu dějí odehrávajících se v nejrůznějších systémech.
2) Princip informace
Snaha měřit množství informace. Ukázalo se, že množství informace odpovídá množství odstraněné neurčitosti. Vznikla teorie informace, jakožto odnož teorie pravděpodobnosti (protože neurčitost bylo možné popsat pouze na základě pravděpodobnosti). Teorie informace se zabývá kvantifikací, kódováním, procesy získávání, přenosu, zpracování, ukládání a využívání informací z hlediska řízení.
3) Princip modelu
Systémy různé fyzikální podstaty mohou mít velmi podobné chování. Chování jednoho systému můžeme zkoumat prostřednictvím chování jiného, snáze realizovatelného systému v jiném čase a prostoru. S modely je spojena možnost simulace.
4) Zákon nutné variety
Jediný přírodní zákon, který byl objeven samou kybernetikou. Zákon říká, že chceme-li pomocí řízení odstranit neurčitost, pak množství neurčitosti odstraněné za jednotku času nemůže být větší, než je kapacita řídícího systému jako komunikačního kanálu. Jinak řečeno, pro dobré řízení musí být řídící systém v jistém smyslu modelem systému řízeného. Zákon nalézá uplatnění při řízené velmi složitých problémů.
Druhy
1) Teoretická kybernetika - patří do ní teorie regulace, teorie informace, teorie systémů, teorie algoritmů, teorie dat, teorie her, teorie automatů, teorie učení
2) Aplikovaná kybernetika - technická, robotika, ekonomická, lékařská, biologická atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat