Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ale větší roli hraje typový aplikační software (TASW)

V aplikačním softwaru pro podporu řízení podniků a institucí hraje stále větší i typový aplikační software (TASW, aplikační balík), tj. software, který je vyvinut specializovanou firmou pro potřeby řízení podniků na operativní, taktické i strategické úrovni. Tento trend se prosadil proto, že jednotlivé podniky nemohou mít srovnání se specializovanými firmami dostatečné finanční a personální zdroje > rychlý a kvalitní vývoj těchto aplikací. Problémem vývoje TASW je, že musí na jedné straně neustále absorbovat změny legislativy a změny v řídících praktikách a na straně druhé musí neustále anticipovat vývoj informačních technologií (např. přechod od centralizovaného k distribuovanému zpracováni, přechod od znakového ke grafickému uživatelskému rozhraní atd.). Proto přední softwarové firmy věnují na vývoj TASW desítky miliónů dolarů ročně.
Jako typické zástupce TASW na světovém trhu lze jmenovat R/3 firmy SAP, BPCS firmy SSA, Baan stejnojmenné firmy Baan, Oracle Financials firmy Oracle; z TASW vyvíjeného v ČR pak Diamac firmy Diatryma, ProFiS firmy PragoData nebo OR-Systém firem OR-CZ a ORTEX.
Architektura TASW je vybudována na modulovém principu, kde každý modul automatizuje vymezenou část podnikových procesů. Pro ekonomickou oblast podniku to jsou např. moduly: hlavní kniha, pohledávky, závazky, majetek, atd.; pro výrobní oblast: technologická příprava výroby, plánování výroby, operativní řízení výroby atd.; pro distribuční oblast: nákup, prodej, sklady, MTZ, doprava atd.; pro řízení lidských zdrojů: pracovníci, mzdy, organizační struktura a popisy funkčních míst atd. Do funkcí jednotlivých modulů bývají promítnuty nejlepší praktiky předních světových firem, a proto nasazení TASW může znamenat pro podnik i nákup potřebného know-how.
Nasazování TASW v podniku má několik kroků. Nejdříve se provede analýza podnikových cílů a podnikových procesů a na jejím základě se vybere TASW, který svými funkcemi nejlépe pokrývá požadavky podniku. Z něj se pak vyberou ty moduly, jichž bude podnik využívat. Samo nasazování TASW se pak realizuje buď po jednotlivých podnikových procesech (zprovozňují se ty funkce modulů, které podporují první zvolený podnikový proces, potom druhý proces atd.), nebo po jednotlivých modulech TASW (zprovozní se funkce jednoho modulu, potom dalšího modulu atd.). Nasazování jednotlivých modulů probíhá obvykle ve spolupráci s externími konzultanty, kteří provedou tzv. nastavení modulu (dosazení potřebných parametrů modulu), vyškolí zaměstnance podniku a pomohou převést do datové základny modulu data z původních podnikových aplikací.
Podrobnější informace o architektuře TASW, o nasazováni TASW a o jednotlivých jeho představitelích lze získat například v [POU96].

Žádné komentáře:

Okomentovat