Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Grafická prezentace

Audiovizuální pomůcky umožňují doprovodit prezentaci obrazovými prostředky (textem, grafikou) a/nebo zvukem (hudbou, ruchy). Většinou jde o pomůcky vizuální (obrazové), jen ve zvláštních případech se používá i audio (nap . výstavy, veletrhy, …).
Obecně lze o pomůckách říci:
• Pomáhají k jasnosti a přesnosti. Slova mohou být dvojznačná a vágní, což může vést k chybné interpretaci. Pomůcka upřesňuje to, co bylo řečeno, vyjasňuje a potvrzuje stanoviska prezentujícího.
• Umožňují prezentovat informace, kterým by člověk velice těžko rozuměl a obtížně je vnímal, kdyby se jednoduše jen přečetly. Vizuálně lze prezentovat informace, které nemohou být účinně slovy vůbec vyjádřeny a sděleny. Diagram datových toků byl vytvořen jako vizuální konceptuální model a také tak by měl být prezentován.
• Pomůcky udržují pozornost posluchače a zabraňují „bloumání posluchačovy mysli“. Posluchačova pozornost musí být stále znovu a znovu upoutávána. Dobré vizuální pomůcky to dělají a pomáhají udržovat soustředěnost posluchače .
Mnoho přednášejících ke svému vystoupení připravuje i písemné materiály, které dají posluchačům k dalšímu prostudování. Písemné materiály k ústní prezentaci jsou dvojího druhu:
• pro podporu prezentace,
• k pozdějšímu prostudování.
Předem je možno rozdat jen takové materiály, které podporují výklad a které budou ústně vysvětlovány, ostatní dát posluchačům až po skončení výkladu. Písemné materiály nemají být zcela totožné s výkladem, ale musí jej doplňovat, obsahovat to, co přednášející nemůže na pódiu říci z časových či jiných d vod . V neposlední ř ad by zde měly být uvedeny údaje o osob přednášejícího - profese, kontaktní adresy, spojení.

Žádné komentáře:

Okomentovat