Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PRVKY ROZHODOVACÍHO PROCESU

Procesní model manažerského rozhodování nevysvětluje klíčové prvky, které rozhodování obsahuje a dokud tyto prvky nejsou popsány je těžké plně rozhodování porozumět nebo odlišovat jednotlivé typy manažerského rozhodování.
Prvek 1: Osoba, která rozhoduje
Tímto zcela formálním termínem jednoduše označujeme jednotlivce nebo skupinu lidí, která dělá rozhodnutí. Předpokládáme, že jelikož rozhodování zahrnuje nějaké vazby k aktivní činnosti, může rozhodující osoba své rozhodnutí i uskutečnit. Nejlépe srozumitelnou rozhodující osobou je jednotlivec. Když existuje pouze jeden člověk, který dělá rozhodnutí, dokončit rozhodovací proces je pouze individuální úkol . Když je za rozhodnutí odpovědno více jak jedna osoba, říká se, že rozhodování má multi rozhodující subjekt. Jeho typickým příkladem je výbor (ačkoliv výbory mají často ještě jiný účel než rozhodování). Individuální členové výborů jsou často representanty nebo delegáty částí organizace a mají representovat zájmy týkající se odboru či oddělení při uplatňování svých vlastních pohledů.
Vlastně existuje velmi málo typů rozhodování, které jsou prosazovány pouze individuální osobou, absolutně bez ohledu na pohledy ostatních. Dokonce i když je formálně nadiktována v organizaci individuální odpovědnost za rozhodování, budou obvykle vyžadovány názory zainteresovaných stran a bude také třeba získat tichý souhlas nebo podvolení se ostatních jednotlivců nebo skupin. Když je třeba zvážit i názory jiných manažerů, tito mohou být považováni za část samotného rozhodujícího subjektu. V důsledku toho nemají členové rozhodujícího subjektu stejný stupeň vlivu na rozhodnutí.
Kvůli rozhodujícímu subjektu jsou cíle organizace interpretovány do operativních kritérií. To znamená, že jednotlivci v roli rozhodujícího subjektu neprovádí pouze samotnou volbu, ale mohou také hrát důležitou roli v rozhodování o tom, k jakému cíli má rozhodnutí přispět. Navíc, může rozhodující subjekt kontrolovat, které varianty rozhodování uvažovat, jaké informace považovat za relevantní a jak každou variantu ohodnotit. Kvůli tomu, je rozhodující subjekt nejdůležitějším prvkem v jakémkoli rozhodování.

Žádné komentáře:

Okomentovat