Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Komplexní pojetí informací

Především kybernetika nabízí abstraktní a obecně platné pojetí informace, které ji spojuje s pojmy komplexity a organizace systému. Rostoucí komplexita a organizace systému jsou výsledkem evolučního procesu, který je s informací, ale také s návrhem IS a SS, bezprostředně provázán.
Můžeme rozlišit 3 typy informace, které jsou výsledkem systémové komplexity a zároveň prohlubují evoluční procesy zvyšování komplexity systémů:
1) fyzické systémy - informace v systému
2) živé systémy - informace ze systému
3) lidské systémy - informace o systému
Informace je komplexní, je-li chápána ve všech svých souvislostech – není izolovaná. Př. Rostou prodeje – při bližším prozkoumání to není adekvátní růst, protože konkurence je na tom lépe, je to na úkor přezaměstnanosti,… - ! souvisí se zahlcením daty
Pojetí komplexity
• Pojem komplexity spojuje pojmy systém a informace. Komplexita vyjadřuje způsob propojení systémových prvků. Varieta je míra komplexity v systému definovaná jako počet možných stavů. Varieta systému je výsledný projev jeho komplexity. Kybernetické pojetí informace bere fakt, že dodávané množství informace odstraňuje neurčitost v systému.
• Komplexita není složitost, ale skutečná vlastnost systému.
• Globalizace dramaticky zvyšuje počet vazeb, včetně vazeb informačních, turbulence pak zvyšuje nejistotu a neurčitost. Můžeme hovořit o změněné a rostoucí komplexitě (složitosti) světa, která má souvislost s informacemi. Obtíže s poznáním systému a s jeho pochopením stoupají s jeho rostoucí komplexitou. Komplexita vyjadřuje složitost, způsob jakých jsou systémové komponenty propojeny i obtíže, které jsou spojeny s poznáním (či řízením) takového systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat