Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

IT vs. IM

IT je klíčovou technickou hybnou silou uplatnění a rozvoje IM. Hluboká profesionální znalost IT má závažný význam pro kvalitní a hospodárné způsoby technické realizace aplikací IM. Dnes se prokazuje, že současný inovační rozvoj současného managementu by bez IT nebyl reálný.
Trendy rozvoje IT
1) Hardware počítačů (HW)
Odklon od velkých sálových počítačů k PC propojených sítěmi a ovládanými servery. Roste kompatibilita zařízení, stavebnicovost a snadnější rozšiřovatelnost částí počítačů. Životnost 2-3 roky.
2) Software počítačů (SW)
Zahrnuje základní SW (ZSW) vybavení a aplikační SW (ASW) určený k zvládnutí určitých částí či fcí IS firmy. Při tvorbě IS/IT se projevuje tendence použít racionalizačních postupů SW inženýrství CASE (Computer Aided SW Engeneering).
ZSW stále ve větší míře respektuje mezinárodně přijaté standardy. Dochází k přesunu od hierarchických a síťových systémů k systémům využívajících relačního modelu. Životnost 4-7 let.
Roste podíl i úloha ASW. Výrazným rysem ASW při tvorbě IS/IT je přechod od jednovrstvé, přes dvouvrstvou k třívrstvé architektuře (data aplikace, fce aplikace, uživatelské rozhraní a komunikace s uživatelem). Klient-server server architektura v kombinaci s třívrstvou je v současné době neefektivnějším řešením náročných aplikací v distribuovaném prostředí. Životnost 10-15 let.
3) Komunikační sítě („networks“)
Charakterizovány postupných přechodem od lokálních sítí v rámci organizací (LAN) k rozsáhlým sítím spojujícím více lokalit (WAN), dále pak přechodem k sítím globálního užití (např. tvorba informační superdálnice, Internet). Oblast komunikace má v oblasti rozvoje IT nejvyšší vývojové tempo. Rozvoj komunikace má a bude mít stále silnější vliv na postupné integrační propojení dříve samostatných organizací, změny forem a způsobů jednání partnerů.
4) Pracovní stanice („workstations“)
Značně diferencované, počínaje stanicemi inženýrského typu a konče např. stanicemi bankovního typu. Nejvíce serverů využívá UNIX, lokální sítě Novell a Windows NT.
5) Robotika („robotics“)
Využívána především pro automatizaci sledů výrobních, pomocných a obslužných operací. Dochází k výrazné změně způsobů práce na nejnižších úrovních podnikového managementu.
6) Inteligentní čipy („smart chips“)
Jsou implementovány do celé řady výrobků a zařízení. Umožňují snadné a flexibilně měřitelné naprogramování určitých procesů, a tím zajišťují hospodárnost jejich realizace (např. fce kontroly).
Možnost jejich účelové integrace a sladěného fungování na základě mezinárodních standardů IT, jde o tvorbu IS/IT na bází tzv. otevřených systémů („open systems“). Otevřený systém je konzistentní sada mezinárodních standardů IT, jejichž cílem je zaručení přenositelnosti a vzájemné komunikace aplikací, dat a uživatelů.

Žádné komentáře:

Okomentovat