Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Státní informační politika

Státní informační politika (SIP) představuje programové prohlášení vlády ČR v oblasti rozvoje IS a IT zejména v oblasti státní a veřejné správy na cestě k informační společnosti. Byl přijat usnesením vlády č.525/99 dne 31.5.1999. V říjnu byla též usnesením vlády (1059/99) přijata „Koncepce budování IS veřejné správy“.
Vlastní realizací SIP se zabývá dokument „Akční plán SIP realizace SIP“, který se tvoří na období dnou let a po jednom roce je vždy aktualizován.
Informační společnost je charakterizována jako společnost založená na propojení informačních, komunikačních a masově mediálních technologií, v níž je rozhodujícím rysem posun od interních informačních systémů k systémům využívajícím externí komunikaci.
SIP buduje a rozvíjí inf.společnost, a tím vytváří předpoklady zejména pro zlepšení kvality života jednotlivých občanů, zefektivnění státní správy a samosprávy a zkvalitnění podpory rozvoje podnikání. Smyslem SIP je vyjádřit vůli vlády ČR deklarovat význam, který problematice informatiky přikládá a definovat a podpořit ty kroky, které pokládá explicitně za nutné pro uplatnění informatiky jako významného nástroje a prostředí pro rozvoj společnosti. Dokument se dotýká i právních a společenských aspektů rozvoje informatiky a upozorňuje na některá potenciální nebezpečí, která by mohla hrozit, kdyby byly podceněny některé aspekty související s rozvojem informatiky a jejich aplikací ve státní správě a v komerční oblasti.
Součástí dokumentů je i celková koncepce integrace ČR do evropských struktur. Vláda tím vytváří rámec a deklaruje, že se chce podílet na společném vytváření budoucí evropské informační politiky zejména prostřednictvím účasti v mezinárodních akcích a aktivitách organizovaných Evropskou komisí. Pro mezinárodní spolupráci jsou z hlediska ČR prioritní orgány EU, NATO, OECD, WTO,..
K problematice prosazování SIP do praxe mají vztah zejména následující vybrané zákony a dokumenty vlády:
1) Zákon č. 365/2000 Sb. Ze dne 14.9.2000 – o informačních systémech veřejné správy
2) Zákon č. 106/1999 Sb. Ze dne 11.5.1999 – o svobodném přístupu k informacím
3) Zákon č. 101/2000 Sb. Ze dne 4.4.2000 – o ochraně osobních údajů
4) Zákon č. 227/2000 Sb. Ze dne 29.6.2000 – o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů
5) Nařízení vlády č. 304/2001 Sb. Ze dne 25.7.2001, kterým se provádí zákon č. 227/2000

Žádné komentáře:

Okomentovat