Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7. KONVERGENČNÍ KRITÉRIA

Pro vstup do měnové unie byla stanovena konvergenční kritéria, kdy fiskální oblasti se týká:
Kritérium veřejného deficitu znamená, že poměr plánovaného nebo skutečného schodku veřejných financí k hrubému domácímu produktu v tržních cenách nepřekročí 3%, kromě případů, kdy:
• buď poměr podstatně klesl, nebo se neustále snižoval, až dosáhl úrovně, která se blíží referenční hodnotě,
• anebo překročení nad referenční hodnotu bylo pouze výjimečné a dočasné a poměr zůstává blízko k referenční hodnotě.
Veřejný deficit znamená deficit, vztahující se k ústřední vládě včetně regionálních a místních úřadů a fondů sociálního zabezpečení, s výjimkou komerčních operací definovaných v Evropském systému makroekonomických účtů.
Kritérium hrubého veřejného dluhu znamená, že poměr veřejného vládního dluhu v tržních cenách k hrubému domácímu produktu nepřekročí 60%, kromě případů, kdy se poměr dostatečně snižuje a blíží se uspokojivým tempem k referenční hodnotě.
Veřejný dluh znamená hrubý úhrn dluhů v nominálních hodnotách na konci roku, konsolidovaných uvnitř a mezi jednotlivými odvětvími státního sektoru, jak je definován u kriteria veřejného deficitu.
Obě kritéria je nutno chápat jako kritéria fiskální rovnováhy, respektive jako limity, nad kterými je fiskální nerovnováha (v 1. případě krátkodobá v 2. případě dlouhodobá) považována za neúnosnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat