Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. MĚLA BY VLÁDA UDRŽOVAT VYROVNANÝ ROZPOČET?

Měli by tvůrci hospodářské politiky považovat vyrovnání státního rozpočtu za vysoce prioritní? Přímým důsledkem vládního dluhu je uvalení břemene na budoucí generace daňových poplatníků. Až dojde na splácení těchto dluhů včetně narostlých úroků budou daňoví poplatníci čelit obtížné volbě. Aby získali zdroje použitelné k zaplacení dluhu a narostlého úroku, mohou platit vyšší daně nebo se mohou spokojit s menšími vládními výdaji nebo obojí. V podstatě se dá říci, že pracuje-li vláda s rozpočtovým deficitem, umožňuje tak současným daňovým poplatníkům přesunout účet za některé vládní výdaje na budoucí daňové poplatníky. Kromě tohoto přímého důsledku mají rozpočtové deficity i různé makroekonomické dopady. Jelikož rozpočtové deficity představují záporné veřejné úspory, snižují tak celkové úspory (součet soukromých a veřejných úspor). Snížení celkových úspor způsobuje růst reálných úrokových měr a pokles investic. Nižší investice vedou časem ke zmenšení zásoby kapitálu. Nízká zásoba kapitálu snižuje produktivitu práce, reálné mzdy a výrobu zboží a služeb celé ekonomiky. Zvýší-li tudíž vláda svůj dluh, ocitají se budoucí generace v ekonomice, která má jak nižší důchod, tak vyšší daně.

Existují nicméně situace, v nichž je vytvoření rozpočtového deficitu ospravedlnitelné. Historicky nejběžnější příčinou zvýšení vládního dluhu je válka. Jinak by během války muselo docházet ke strmému růstu daní, což by deformovalo pobídky v systému. Navíc by ani nebyly spravedlivé k současné generaci, která již je zatížena náklady vedení války. Podobně je rozumné připustit rozpočtový deficit během dočasného poklesu hospodářské aktivity. Nedávné rozpočtové deficity ovšem nemohou být ospravedlněny ani válkou ani recesí. Když je veřejný dluh nižší vstupovali by jste do ekonomiky s vyšší prosperitou.

Problém rozpočtového deficitu se často zveličuje. Přestože státní dluh skutečně představuje pro mladší generaci břemeno, není to břemeno nijak veliké v porovnání s průměrným celoživotním příjmem jednotlivce. A taky role vzdělání.

Žádné komentáře:

Okomentovat