Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. SOCIÁLNÍ POLITIKA

V České republice do sociálního pojištění patří:
• sociální důchodové pojištění ( kryje riziko dlouhodobé pracovní neschopnosti – v důsledku stáří nebo invalidity)
• sociální nemocenské pojištění ( kryje riziko krátkodobé pracovní neschopnosti)
• pojištění nezaměstnanosti (kryje riziko nezaměstnanosti)
Sociální pojištění je financováno prostřednictvím státního rozpočtu. Pojistné vybrané od pojištěných (zaměstnanců, OSVČ) a příspěvky zaměstnavatelů jsou příjmem státního rozpočtu, ze kterého jsou pak vypláceny dávky sociálního pojištění.
Z důchodového pojištění je jako dávka vyplácen důchod starobní, částečný invalidní, plný invalidní, vdovský, vdovecký a sirotčí. Z nemocenského pojištění je jako dávka vypláceno nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, podpora při ošetřování člena rodiny, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Z pojištění nezaměstnanosti se vyplácejí dávky v případě vzniku nezaměstnanosti osoby.
V ČR je povinné zdravotní pojištění odděleno od pojištění sociálního, odděleno je i jeho financování organizované prostřednictvím zdravotních pojišťoven (VZP a další např. oborové zdravotní pojišťovny). V rámci tohoto povinného zdravotního pojištění jsou kryty náklady na potřebnou zdravotní péči, jejíž rozsah je stanoven zákonem o všeobecném zdravotním pojištění.
Pojistné na zdravotní pojištění platí pojištěnci (zaměstnanci, OSVČ, ostatní osoby z titulu občanství ČR nebo trvalého pobytu v ČR), dále pojistné platí zaměstnavatelé za osoby, které zaměstnávají, a za některé další stanovené osoby platí pojistné stát (jsou to např. nezaopatřené děti, důchodci, osoby na mateřské dovolené, uchazeči o zaměstnání, osoby konající službu v ozbrojených silách, osoby ve vazbě, ženy v domácnosti pečující o dítě do věku 7 let nebo o dvě a více dětí do 13 let, osoby pečující o těžce zdravotně postiženou osobu, a další).
Sazby: Sociální pojištění: 34% (8% zaměstnanec; 26% zaměstnavatel)
Zdravotní pojištění: 13,5% (9% zaměstnavatel; 4,5% zaměstnavatel)

Skladba sociálního pojištění:
(26% : 4,4% : 3,6% na důchodové pojištění, nemocenské pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti )

Žádné komentáře:

Okomentovat