Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká poezie 1.poloviny 20. století - 1/3

Česká poezie 1.poloviny 20. století 13.

přelom století- Rakousko-Uhersko,1914-1918- 1. světová válka ,1918 vzniká ČSR ,1930-hospodářská krize- fašismus- Hitler

Umělecké směry a hnuti v ČSR
20. léta- proletářské-dělnické umění, nejvýznamnější skupina byla Devětsil- podporuje a propaguje proletářské umění-Josef Hora, Jaroslav Seifert, Vítězslav Nezval, JiříWolker.
Skupina byla založena 1920, vydala almanach Devětsil a měsíčník Revue Devětsil- nejvýznamnější lit. teoretik a levicový autor Karel Teige. Definice proletářského umění-pokouší se na svět kolem nás dívat očima dělníka. Hl. požadavky byly: kolektivita, srozumitelnost umění, revoluční myšlenky..

Jiří Wolker
pochází z Prostějova,*1900-1924., vyrůstal v kulturním, vzdělaném prostředí a v bohaté rodině.V Praze studoval práva a fil. fakultu, ta ho bavila víc.Stál u zrodu Devětsil, podporuje proletářské umění, později Devětsil opouští, protože se od proletářů odklání. Přátelil se s lidmi brněnské skupiny „host“ ale zda se mu málo revoluční.Umírá na tuberu v Prostějove.
HOST DO DOMU-vitální dílo, nadšeni pro život.
SVATY KOPEČEK- báseň psaná formou pásma-píše co ho napadne, vymyslel to Apolinear..
TĚŽKÁ HODINA-básně o lásce, přírodě, rodičích

Josef Hora1891-1945
básník pochazející z Roudnice, z venkova. Studoval gymnázium, práva, projevuji se u něj politické myšlenky. Staví se na stranu dělníků, je členem KSČ, je tam redaktorem Práva lidu- to sou noviny. 1929 opouští KSČ na protest převzetí strany sovět. komunisty-politika jej nezajímá, věnuje se filosofii a vnitřnímu životu člověka.
Dílo: STROM V KVĚTU-vitální sbírka, citlivost vůči člověku a přírodě
SRDCE A VŘAVA SVĚTA-hlavní proletářská sbírka
PRACUJÍCÍ DEN
ITÁLIE-o obyvatelích,poznávání země, historie Říma, náznaky a hrozby fašismu
STRUNY VE VĚTRU-motiv času, poezie kosmu.
MÁCHOVSKEVARIACE-láska, smrt, trest, inspirace Machovým životem
JAN HOUSLISTA- básnická skladba, má dej,je o hudbě..
Proletářské umění v pulce 20.let končí, básnici ho opouštějí, tématicky je omezuje

Poetismus-jediný mezinárodně uznávaný avantgardní směr vzniklý v Čechách.Navazuje na dadaismus, fantazie, exotika, cestování, žert..Je vnímán jako životní styl..1924- Karel Teige a V. Nezval(Podivuhodný kouzelník-skladba básní)-pantomima..Vydržel asi jen do 30. let

Surrealismus-odmítání všech pravidel verše,automatický tok myšlenek,fantazie

Vítězslav Nezval 1900-1958
*Biskoupkách u Třebíče, v učitelské rodině, studoval filosofii, práva, ale ani jednu nedokončil. Věnoval se literatuře a většinu života psal na volné noze. Ovlivnil ho brněnský básník Jiří Mahen, měl blízko ke KSČ,po 2.svět. válce je jeho tvorba ovlivněna socialistickým realismem. Je hl. přestavitelem meziválečné české avantgardy,snaží se do ČSR přivézt nové umělecké směry..

Žádné komentáře:

Okomentovat