Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zdroje pro tvorbu a implementaci informačního systému podniku

To je v Douckově skriptech, které bohužel nemám, dopíšu to 2.1.2005 po workshopu
Zdroje:
1) personální – včetně znalostí, schopností a dovedností pracovníků včetně jejich „know-how“ v oblasti projektového řízení,
2) časové
3) finanční
4) technologické – nástroje, postupy, modely, které jsou určenz pro nasazení na určitém projektu, jeho součástí je metodika řízení projektů.
Str. 33 Doucek – Řízení projektů
Tvorba systému
Přístup k tvorbě systému
Ideami situace nastane, když máme vytvořit systém „na zelené louce". To znamená, že ještě není nic hotovo a systém zatím existuje jen v mlhavých představách. V tomto případě můžeme postupovat s využitím všech nejmodernějších poznatků a informačních technologií i vlastní fantazie a imaginace. Taková práce je velmi zajímavá a pro dobrého odborníka přímo potěšující.
» Poznámka: nikdy samozřejmě nemáme „zcela volné ruce". Musíme vždy respektovat určité zvyklosti, know-how, platné a vžité organizační a personální zásady apod. To však nic nemění na charakteru práce na novém systému.
Jestliže však již existuje nějaký systém nebo alespoň několik dílčích systémů, mluvíme o inovaci resp. reengineeringu. To je práce nadmíru komplikovaná a obtížná, vyžadující mimořádné praktické zkušenosti a mnoho invence.
Podnikové systémy jsou dnes již natolik rozšířené, že se u nich prakticky vždy setkáváme jen s inovacemi. Síť externích systémů ještě není a dlouho nebude dostatečně vybudovaná a proto nás v tomto oboru může často potkat práce „na zelené louce".
Inovace řešíme s mnoha zadanými (existujícími) výchozími podmínkami. Systém můžeme vylepšit hodně nebo méně, málokdy však můžeme výsledek úplně pokazit. Zcela nový systém lze realizovat jako špičkový a takřka geniální, je tu však také riziko naprostého nezdaru; vědomí absolutní „tvůrčí svobody" nás může přivést k podceňování detailů, k zanedbávání důležitých vazeb a vztahů. Tvůrčí svoboda mnohdy vede ke zdůrazňování formy na úkor obsahu, k použití efektních a zdánlivě elegantních (přitom však často nesmyslných) postupů, k neekonomickému nasazování nejdražších technologií tam, kde ani nejsou zapotřebí atd. Je tedy tento typ práce velice zajímavý, avšak také riskantní, mimořádně odpovědný a náročný na sebekázeň.
V každém případě - při novém řešení i při inovacích - je tvorba a realizace informačního systému záležitostí týmové práce. Podílí se na ní celé skupiny pracovníků nejrůznějšího zaměření i kvalifikace a jedním z nejobtížnějších úkolů je sladit jejich práci tak, aby byla smysluplná a produktivní a aby byla především podřízena základnímu cíly – vybudování efektivně fungujícího systému, plnícího základní funkci – uspokojení potřeb uživatelů.
Týmová práce a spolupráce vyžaduje určité věcné i formální náležitosti, organizační důmysl a vysokou kvalitu řízení všech činností. V této kapitole se budeme problémy z této oblasti zabývat podrobněji.

Žádné komentáře:

Okomentovat