Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podle provozovatele rozlišujeme:

- systémy privátní, provozované soukromým subjektem,
- systémy veřejné, provozované státní správou nebo jinými veřejnými (společenskými) institucemi.
Externí systémy s obecným přístupem mohou být založeny na bezplatném nebo placeném poskytování služeb, uživatelem může být kdokoliv nebo jen taková osoba, firma či instituce, která má s provozovatelem uzavřenou smlouvu o využívání systému (smlouva je ovšem dostupná prakticky komukoliv). Může být použito i principu obchodování (např. prodej systémů na médiích - „přes pult", dodávka dle objednávky atd.).
Systémy s vymezeným přístupem jsou též založeny na bezplatném nebo placeném poskytování služeb, uživatelem je však pouze ten, koho provozovatel za uživatele přijme nebo určí (např. systémy pro plánování a koordinaci kmitočtového spektra jsou bezplatně přístupné pouze vybraným pracovištím státní správy a radiokomunikačních podniků). Může být použito i principu distribuce (např. mezinárodní kmitočtové byro IFRB poskytuje abonentům - národním administracím - základní informace o kmitočtech na CD).
Uživatel externích systémů je umístěn v okolí systému. Místo „uživatel" můžeme použít i označení klient nebo zákazník. Zatímco v podnikovém systému jsou uživatel i provozovatel součástí téže organizační jednotky (podniku, instituce), jsou podřízeni společnému vedení a jsou spolu tudíž ve spolupracovnickém vztahu, pak uživatel externího systému je vůči provozovateli v odběratelském vztahu (a není vůbec důležité, zda odebírá služby zdarma nebo za úplatu).

Žádné komentáře:

Okomentovat