Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jiné modely

Samozřejmě, že výše uvedenými modely není jejich výčet úplný. V různých podmínkách a firmách se vyvíjejí další a další modely životního cyklu projektu. Jejich cílem je především zdůraznit specifika použití toho kterého modelu vzhledem k použitým informačním technologiím jako např. modelu fontánového - obr. i, nebo se jedná o modely životního cyklu, které hledají optimální řešení (de facto minimalizaci nákladů na tvorbu při maximálním užitku) jak pro uživatele, tak i pro řešitele projektu (např. model „Optimálního životního cyklu projektu“- obr. j).

Fontánový model
Fontánový model vychází v zásadě z podobných přístupů jako model vodopádový. Základní podmínky jejich aplikovatelnosti jsou obdobné. Jsou to:

• žádné jiné pořadí vykonávání etap životního cyklu projektu nepřinese lepší výsledky,
• etapa životního cyklu projektu je nejprve ukončena a teprve potom je zahájena etapa další

Model uvedený na obr. i je převzat z publikace [Sch_93]. Aby nedošlo ke zkreslení nebo záměně pojmů, je záměrně obrázek modelu převzat z originálu.

Model je typický pro tvorbu projektu informačního systému při dekompozici celého projektu na menší celky, které jsou vyvíjeny paralelně a nakonec jsou zkompletovány do jednoho celku. Charakterem přístupu podporuje model i tendence využívání firemních knihoven hotových modulů určitých aplikací. Výsledkem práce na jednotlivých „fontánách“ jsou hotové moduly, které jsou uloženy do firemní knihovny a odtud jsou vybírány pro kompletaci celého projektu. Typickou informační technologií, která se dnes pro takové druhy projektů užívá, jsou přístupy objektového programování.

Žádné komentáře:

Okomentovat