Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Programy DSS

Existují dva typy. První z nich jsou součástí standardních balíků aplikačního softwaru pro podnikové řízení (SAP, Oracle Financials apod.). Tyto balíky zahrnují funkce jenž mohou sloužit jako DSS a EIS. Druhá cesta jsou specializované programy jako jsou Forest&Trees, Lightship Pilot a další).
Úloha uživatele v DSS
DSS využívají vhodné databáze(často propojené s MIS). Kromě toho obsahují bázi vybraných rozhodovacích modelů(včetně heuristických). DSS nerozhodují za uživatele, ale pouze podporují jeho rozhodování a to na základě modelů. Uživatel DSS využívá schopností modelování a sleduje vývoj modelu a usměrňuje ho podle svých představ. Případně klade systému doplňující otázky, které ovlivňují jeho následné rozhodování o tom kam bude dále postupovat. DSS poskytne uživateli nové perspektivy v rozhodování, které jsou pochopitelné a jsou atraktivní koncovému uživateli, i když to jsou inovační pojetí. Poskytováním nového způsobu vidění a příležitostí tak nakonec DSS mění uživatelům způsob rozhodování a spolu s tím i uživatele. ( podle mě si tím uživatel vytváří nové znalosti).

Rozlišujeme analytické a heuristické rozhodování
Analytické rozhodování – Analytický rozhodovač se spoléhá na informaci, která je systematicky získávána a systematicky ohodnocována do úzkých alternativ a dělá výběr který, je založen na informaci. Analytičtí rozhodovači hodnotí kvantitativní informace a modely, které generují, a užívají je
Heuristické rozhodování – Heuristici jsou všeobecně založeny na zkušenostech. Heurističtí rozhodovači se učí jednání. Užívají zkoušku a chybu k nalezení řešení. Kvůli tomu oceňují zkušenosti, spoléhají na běžný smysl k provedení řešení.

Žádné komentáře:

Okomentovat