Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza shora a tvorba zdola

Analýza shora a výstavba zdola je postup (nebo spíše princip, doporučení) známé v literatuře pod pojmem „Top down analysis and bottom up design". Tento princip je založen na počátečním rozkladu (dekompozici) firmy (řešeného subjektu) postupným rozkládáním (strukturalizací) na menší a stále menší celky. Následně jsou tyto celky postupně navrhovány, tvořeny (programové a datové prvky) a zaváděny. Postup realizace těchto jednotlivých celků vychází z priorit potřebnosti a z cílů „existence" těchto celků.
Tento princip si lze představit jako vytvoření jakési (pevně vzájemně provázané) železobetonové konstrukce budoucí stavby, do které jsou následně vkládány jednotlivé prvky jako kamínky do mozaiky. Hlavní výhody tohoto postupu:
• poskytuje všeobecný - integrovaný pohled na všechny firemní procesy (aktivity), objekty těchto procesů a na hrubé úrovni i na data
• poskytuje odrazový můstek pro následné členění a zpodrobňování firemní datové základny do jednotlivých samostatně projektovatelných databází
• umožňuje definovat relativně uzavřené programové celky (již v rámci jednotlivých subsystémů), které je možno samostatně implementovat (lze využít i jednotlivých typových řešení nabízených na trhu)
• v průběhu tvorby lze využít budoucích uživatelů ke kontrole správnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat