Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Z hlediska podpory managerské práce lze identifikovat jednotlivé kategorie systémů:

1. Systémy transakčního zpracování – TPS
2. Managerské informační systémy _ MIS
3. Systémy pro podporu rozhodování – DSS
4. Expertní systémy – ES
5. Systémy pro vrcholové řízení – EIS
Počítačová podpora rozhodování může mít tři základní formy:
• Informační – MIS
• Modelovou - DSS
• Expertní – ES
Systémy DSS
DSS představují rovinu využití dostupných nástrojů IS přímo při podnikovém rozhodování (první rovinou je zajištění základních (operativních ) informačních toků, to zajišťují především aplikace MIS). Uplaťnění těchto systémů je možné cápat v průřezu celé organizace, především pak pro strategické řízení podniku. Důležitou charakteristikou DSS je zahrnutí modelovacích schopností. Většina analýz je prováděna matematickými metodami za použití matematických modelů.
V praxi se DSS vztvářejí buď jako:
• Obecné (univerzální) systémy mají poskytovat uživatelům podporu řešení širokých tříd problémů, které se mohou lišit svojí věcnou náplní. Tyto systémy jsou založeny na vysoce adaptivních a pružných modelech, které lze snadno přizpůsobit povaze řešených problémů. Významnou skupinu tvoří skupiny založené na modelech teorie rozhodování za jistoty i za rizika i nejistoty.
• Speciální systémy jsou určeny pro specifické uživatele pro rozhodování specifických problémů. Jádrem jsou modely šité na míru, respektující jednak věcnou náplň a specifické rysy problému a jednak určité charakteristiky uživatele.

Žádné komentáře:

Okomentovat