Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Příloha: Styly řízení

K tomu, aby bylo dosaženo stanovených cílů podniku, je nutné vytvořit jednotné podnikové řízení, které řídí kombinaci výrobních faktorů. Vrcholným úkolem podnikového řízení je stanovení konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen cíl konečný, obecný.

Řízení podniku je velmi složitý proces. Je to dáno především tím, že podnik sám o sobě je velmi složitý organismus. A tak ani jeho jednotlivé články, které se zabývají různými činnostmi, nemohou fungovat bez určité koordinace, motivace a kontroly. A právě tyto tři věci, tedy motivace, koordinace a kontrola a způsob či styl jejich provádění se odvíjí od stylů řízení, uplatňovaných v konkrétních firmách.

Styly řízení používané v dané firmě vychází ze dvou aspektů. Prvním z nich jsou osobnostní kvality vedoucího pracovníka. On je totiž ten, kdo rozhoduje a proto právě na jeho dovednostech, schopnostech, temperamentu, motivaci, postojích a celkovém jeho chování závisí to, jakým směrem se styl jeho rozhodování bude ubírat.

Druhým aspektem jsou situační faktory. Do této skupiny bychom mohli zařadit prostředí, ve kterém se proces řízení odehrává, hodnotová orientace skupiny, která je řízena a také v neposlední řadě naléhavost řešení té které konkrétní situace.

Žádné komentáře:

Okomentovat