Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Aplikace modelového přístupu

- úrovně řízení projektu a řízení procesu tvorby projektu určí předpoklady pro reálné splnění požadavků, takže úrovni řízení úloh zbývá vlastně pouze dodržovat předepsané postupy a snažit se je splnit a případné odchylky od předpisů "hlásit výše"
- Modely řízení procesů tvorby projektů a řízení projektů po určitou dobu splývaly vodopádový model, spirálový nebo kruhový využívaly obě úrovně. S nástupem velkých a složitých projekčních celků vznikl specializovaný model pouze pro řízení procesů síťový model.

- pro úrovně řízení projektu a řízení procesu tvorby projektu se používá různý model vyjádření (taktéž i forma). Aby bylo možné udržet kontinuitu a komplexnost procesu řízení, je nezbytné sestavit projekci (transformaci) mezi oběma různými modely. Obecně lze říci, že se vlastně jedná o transformaci síťového modelu řízení procesu tvorby projektu na libovolný model klasického řízení projektu. Schéma transformace znázorněno na obr. j


Obr. J Obecné schéma transformace aktivita - úloha- etapa

Jaké požadavky musí taková transformace splnit?
• Zobrazuje všechny výsledky a aktivity modelu řízení procesu (pokud existují některé aktivity nebo výsledky, které nejsou postiženy modelem - de facto managementem projektu - nejsou tudíž řízeně vykonávány a ani kontrolovány. Musí být tedy prováděny "na černo". Takové aktivity a výsledky je nutno do modelu řízení projektu zahrnout formou rozšíření typového modelu projektu).
• Aktivity jsou zobrazovány do všech fází modelu řízení projektu (pokud ne, jsou některé fáze zbytečné a je možné je z modelu vypustit).
• Existuje příslušné vhodné zobrazení (Aktivity z modelu tvorby projektu není možné samozřejmě sdružovat do úloh náhodně a je nutné zachovávat určitá pravidla)
První dva body je nutné splnit a jejich splnění vyplývá přímo z toho, že projekt musí být smysluplně řízen


Model tvorby projektu a sdružování aktivit do skupin - vznik úloh

Žádné komentáře:

Okomentovat