Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní typy stylů řízení:

1. Autokratický (byrokratický) styl řízení
1.1. Popis
Autokratický styl řízení je maximálně centralizovaný a direktivní. Veškerá rozhodnutí ve firmě se uskutečňují z jednoho místa, tedy místa vedoucího pracovníka. Styl je stavěn na rozkazech a příkazech, které vedoucí pracovník deleguje na své podřízené. Při rozhodování se opírá a odvolává na přesné vyhlášky či směrnice a nepřipouští žádnou diskusi o svých rozhodnutích. Členové pracovní skupiny řízené autokratickým vedoucím pracovníkem mají málo svobody k vyjadřování svých názorů a podnětů, které by třeba i mohly pomoci například ke zvýšení efektivnosti výroby, produktivity práce… Vůdce skupiny má pro její členy jen velmi malé porozumění. Často se stává, že je vynucována závislost na takto autokraticky jednajícím vůdci. V takto vedené skupině panují často velmi nevyrovnané a napjaté vztahy. Vzhledem k tomu, že členové skupiny nebývají zainteresování na výsledcích své činnosti, je odváděná mnohdy nekvalitní práce, i když je nutno připustit, že takto řízená skupina dosahuje vysoké výkonnosti.

1.2. Použití
Tento styl řízení je dobré používat tehdy:
a) je-li objektivně nutná jasná organizace a musí se striktně plnit dané rozkazy (armáda, policie).
b) je-li v řídící práci nutno položit důraz na kontrolu, například při plnění bezpečnostních předpisů
c) nevyžaduje-li plnění pracovních úkolu zvláštní aktivitu pracovníků (např. jde-li o jednoduchou práci s nízkou kvalifikací)
d) je-li nutná přísná pracovní kázeň (zdravotnictví)
e) je-li potřeba podat jednorázově vysoký výkon (neočekávaná situace v podniku)

Účinnost tohoto stylu řízení závisí na osobnosti a schopnostech vedoucího pracovníka. Typický autokratický vůdce vždy dosáhne cíle, který si stanoví. Výsledek práce pod autokratickým vůdcem je kvalitní, spojí-li se kvalita jeho osobnosti s jeho schopnostmi a schopnostmi jeho podřízených.

Žádné komentáře:

Okomentovat