Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Model „Optimálního životního cyklu“

Mezi nejnověji navržené modely životního cyklu projektu patří model vyvinutý ve švýcarském federálním institutu technologií. Jeho smyslem je překonat tři bariéry, které stojí v cestě tvůrcům projektů v rychlé a kvalitní tvorbě informačních systémů.
Jsou to bariéry:
• specifikační,
• komunikační,
• optimalizační.

Specifikační bariéra představuje předším nejistotu tvůrce IS nebo jeho části, že uživatel, který má s budoucím systémem pracovat je schopen pregnantně specifikovat svoje požadavky na vyvíjenou část IS tak, aby během samotné realizace projektu nemuselo docházet k její modifikaci. Pro tvůrce IS se stává fatální chybou předpoklad, že uživatel - převážně pracovníci středního a vyššího managementu - je schopen takovéto činnosti. Odstranění chyby je nejlépe možné pomocí formalizované nebo semiformalizované formy zápisu požadavků na tvořený IS.

Komunikační bariéra - je dána odlišným pojetím vzdělání u jednotlivých osob, které jsou zúčastněny na procesu tvorby projektu IS. Pojetím vzdělání zde myslím např. nesoulad mezi chápáním skutečností u osob s technickým vzděláním, odlišnou terminologií, které používají osoby pracující s projektem IS (uživatel, tvůrce projektu, správce apod.). Tuto bariéru prohlubuje i používání úzce specializované odborné terminologie až žargonu příslušných oborů nebo profesí.

Žádné komentáře:

Okomentovat