Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Měkké systémy – přístupy

Základní myšlenky měkkého systémového myšlení jsou tyto:
• Systémy ve kterých figuruje člověk, je možné dostatečně přesně popsat jen tehdy, pokud je vztáhneme k určitým sociálním, kulturním, historickým, politickým atd. vlastnostem světového názoru.
• Svět je problematický a proto je systémovost v procesech zkoumání reality a nikoliv v realitě samé
Systémové inženýrství
- určitý druh lidské činnosti
- soubor uspořádaných poznatků o tomto oboru lidské činnosti
- nástup VTR - roste složitost celé společnosti - složité soustavy (mnoho prvků a vazeb) - např. velké dopravní soustavy, systém automatického zabezpečení a řešení železnic atd. Každá složitá soustava se označuje především vyhraněnou celistvostí - jde o to, aby jako celek dokázala správně reagovat na podněty z okolí. Pro velké soustavy - jsou automatizované - je potřeba si vyjasnit vztah stroje a objektu (musí vyhovovat člověku)
- nákladnost vývoje a časová náročnost - optimalizace už v procesu tvorby (funkční a provozní schopnosti, požadavky, obsluha, životnost, spolehlivost)
- nové poznatky, metody - nová disciplína - vědecké inženýrství. Založeno na týmové práci odborníků s širokým rozhledem. Vychází z principů inženýrství: pararelizace a měřitelnost jevů, standartizace a typizace prvků, přenositelnost
- velké projekty - spolupráce celých týmů - skupina vědců a inženýrů
- pro pracovníky, kteří se nabývají celosystémovými záležitostmi = systémový inženýr - metody syst. inženýrství - syst. projektování (první BELL USA) budování tel.systémů -technický problém (ostrý) - postupné rozšíření i na systémy s lidmi - neostré (mlhavé) problémy, u nás úloha SI mnohem širší
SI - kvalifikovaná tvůrčí činnost zaměřená na vytvoření účelově orientovvaných systémů (podle výsledku výzkumu, požadavky uživatele)

Žádné komentáře:

Okomentovat