Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Síť úloh a jejich přiřazení k etapám

- druhý stupeň transformace
- ten zobrazí prvním stupněm vytvořené úlohy do modelu řízení projektu

model řízení projektu
- musí se skládat z různých na sebe navazujících etap

řízení
- aby bylo možné provádět řízení pak splnění každé z etap musí být možné jednoznačně kontrolovat
- Proto musí být zobrazení jedné úlohy do modelu řízení projektu takové, že jedna úloha se může zobrazit do nebo na jednu etapu.
- Zobrazení do odpovídá zobrazení N:1, zobrazení na zobrazení 1:1.
- To jsou jediné přípustné možnosti pro zobrazení úlohy směrem do modelu řízení projektu, přičemž možnost 1:1 je de facto jednostupňové zobrazení, které připadá v úvahu pouze pro velice jednoduché projekty nebo pro zobrazení workflow úloh a které je možné brát jako zvláštní případ transformace N:1.

Nechť pro druhý stupeň platí, že každá úloha se zobrazuje do modelu řízení projektu v poměru N:1.

- Jakmile je úspěšně dokončena transformace aktivit na úlohy, vzniká redukovaná síť úloh, ty je možné přiřadit jednotlivým etapám tvorby projektu ve smyslu chápání řízení projektu
- vzhledem k charakteru řízení projektu je ve finále nutná transformace síťových modelů do lineární časové osy, aby bylo možné stanovit přesné časové hranice jednotlivých etap, kontrolní body projektu, oponentní řízení apod. K tomuto účelu je nutné síť úloh promítnout do lineární časové osy.

Hlavním problémem, který je znázorněn na obr. q, je ta skutečnost, že úlohy C a D probíhají paralelně. Samotný paralelní průběh úloh není žádným nedostatkem modelu, ale problémy mohou vzniknout při vzájemné výměně výsledků mezi současně probíhajícími úlohami. Z pohledu řešení této vazby musíme rozlišit situaci, kdy:

• obě úlohy obsahují výkonné aktivity,
• alespoň jedna z úloh je úlohou informační.

Pokud obě úlohy obsahují výkonné aktivity, je nutné, aby první stupeň transformace aktivit na úlohy byl v síťovém modelu znovu přepracován, neboť z takto nadefinovaného modelu není zřejmé, v kterém okamžiku a jaké výsledky má úloha C předat úloze D.

Pokud je alespoň jedna z úloh C a D informační úlohou (v tomto případě se jedná o úlohu D), je výměna dat mezi úlohami naprosto korektní a není důvod, proč by se měla předchozí přiřazení měnit.

Žádné komentáře:

Okomentovat